JOGURT

Za imunski sistem in zdravo prebavo

Objavljeno 14. maj 2019 11.14 | Posodobljeno 14. maj 2019 11.14 | Piše: U. S.

Vsebuje beljakovine, vitamine in minerale: jogurt pomaga preprečevati osteoporozo, niža visok tlak, dviga energijo in krepi mišice.

FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Jogurt ni le okusen, je izvrsten vir kakovostnih beljakovin in kalcija. Že dlje velja, da je živilo, ki bi se moralo večkrat znajti na naših jedilnikih, kar potrjuje tudi znanost.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Nastal je menda po naključju, ko je nomad med potjo v bisagah tovoril mleko, to pa se je zgostilo in spremenilo v jogurt.
Bogat je z vitamini in minerali, saj en lonček vsebuje vitamina B5 in B12 pa že omenjeni kalcij, tudi kalij, fosfor, jod (regulira delovanje ščitnice), cink (krepi vid in kosti), riboflavin, magnezij (prispeva k zdravju srca in mišic). Količine in vrste vitaminov in mineralov so odvisne od vrste jogurta, polnomastni, denimo, vsebuje še vitamin E, ki je pomemben za zdravo delovanje imunskega sistema.

Vsebuje tudi tako imenovane dobre bakterije, ki koristijo človekovemu zdravju in spodbujajo zdravje prebavil. Probiotiki iz fermentiranih izdelkov krepijo imunski sistem in koristijo prebavi. Jogurt je laže prebavljiv kot mleko, jedo ga lahko tudi tisti, ki mleka ne prebavljajo.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Če imate raje sadni jogurt, si ga pripravite sami.
Nedavna raziskava je pokazala, da lahko uživanje jogurta niža krvni tlak, hkrati pa deluje tudi preventivno, torej preprečuje težave z visokim krvnim tlakom. Izvrsten je za športnike, vsebujejo veliko proteinov, ki mišice oskrbujejo s potrebnimi aminokislinami. Tako si mišice hitreje in laže opomorejo, organizem pa preskrbuje z (novo) energijo, da je sposoben za nove izzive in aktivnosti. Zaradi vsebnosti beljakovin je priporočljiv za starejše, ki sicer s hrano teh hranil ne bi zaužili dovolj.

Vsi smo že slišali za osteoporozo, bolezen kosti, zaradi katere je večje tveganje zlomov. Kombinacija kalcija in vitamina D, ki sta v jogurtu, pomaga krepiti kosti, vitamin D pomaga kostem, da se bolje preskrbijo s kalcijem.

Koristne bakterije iz jogurta, ki nastanejo s fermentacijo, ščitijo organizem pred vnetji in škodljivimi mikroorganizmi.

Bi radi izgubili kak kilogram? Jejte jogurt. Več raziskav je pokazalo, da so tisti, ki redno uživajo jogurt, dlje siti in posledično ne posegajo po (nezdravih) prigrizkih ter tako tudi hujšajo. A da bi to dosegli, izbirajmo le navadne z manj sladkorja in aditivov. Sto gramov takega jogurta vsebuje od tri do pet gramov sladkorja.

S pridom ga lahko uporabimo tudi zunanje, kot masko. Nanesemo ga na očiščen obraz ali ga pomešamo z malo pretlačene banane, medom ali par kapljicami oljčnega olja. 
Deli s prijatelji