SRČNO POPUŠČANJE

Z obližem zakrpano srce

Objavljeno 22. julij 2019 15.30 | Posodobljeno 22. julij 2019 15.30 | Piše: A. P.

Britanski znanstveniki so razvili posebne obliže iz matičnih celic, ki pomagajo srcu okrevati po infarktu

Navadno ga spremlja bolečina.
Na milijone bolnikov s srčnimi boleznimi bi lahko v bližnji prihodnosti pozdravili s posebnim obližem, ki popravi poškodovano srčno tkivo. Nedavno razviti obliži v velikosti palca so narejeni iz matičnih celic in lahko preprečijo ali celo pozdravijo posledice infarkta. Strokovnjaki iz Velike Britanije so prepričani, da bi lahko z njimi rešili življenje 920.000 ljudem, ki trpijo za neozdravljivim poškodbami in se borijo s srčnim popuščanjem.

3x2 cm
meri obliž iz matičnih celic.

Spodbudna testiranja

Obliže so razvili znanstveniki iz Britanije, izdelujejo jih v laboratorijih iz 50 milijonov matičnih celic. Te celice so programirane tako, da se po namestitvi spremenijo v delujoče srčne celice. Prva testiranja so zelo spodbudna, pokazala so, da začnejo obliži sami spontano utripati tri dni zatem, ko jih prišijejo na prizadeti predel. Še več, po enem mesecu se že vedejo kot zrelo srčno tkivo. Poznavalci so prepričani, da bi jih lahko rutinsko predpisovali po infarktu.
Če naletite na koga, ki je nezavesten, in posumite, da je doživel infarkt, najprej pokličite zdravniško pomoč. Šele potem preverite, ali oseba diha in ima srčni utrip. Če ne diha ali ne najdete utripa, začnite izvajati oživljanje. Močno in odločno pritiskajte na prsni koš v ritmu približno 100 potiskov na minuto. Če ne znate dajati umetnega dihanja, potem izvajajte le masažo srca.

Popuščanje pomeni, da srce ne zmore učinkovito črpati krvi po telesu, med simptome spadata pomanjkanje sape in nabiranje tekočine v telesu. Trenutno je neozdravljivo, lahko pa spremenimo življenjski slog in s pomočjo zdravil ublažimo posledice. Najpogostejši vzrok za odpoved srčnega tkiva je infarkt, ker se zamaši žila in ni dovolj hranil in kisika, po njem določeni deli odmrejo.
Kaj je infarkt
Infarkt sproži onemogočen dotok krvi v srce. Navadno se to zgodi zaradi strdkov, ki se sprostijo iz koronarnih arterij. Prekinjen ali moten dotok krvi prizadene ali uniči določen del srca. Infarkt je lahko tudi smrten. Pomembno je, da hitro poiščemo pomoč. Med znake spadajo pritisk, stiskajoča bolečina v rokah in prsih, ki se lahko širi v vrat, čeljust in hrbet. Možne so tudi bolečine v trebuhu, kislina v želodcu, slabost. Znaki infarkta so tudi zadihanost, hladen pot in vrtoglavica. Simptomi se razlikujejo, nekateri čutijo le manjšo bolečino, pri drugih pa je izrazito močna. Nekateri so celo brez simptomov, lahko pa srce preprosto preneha biti. Infarkt je lahko nenaden, brez opozorila, lahko pa ga dneve ali celo tedne najavljajo prvi znaki. Običajno se najprej pojavi bolečina v prsih, ki se ob počivanju poleže. Prav tako je lahko povečan pretok krvi v srce.

Pri živalih so z obliži že izboljšali delovanje srca po infarktu, prav tako so zrasle nove krvne žile in jih oskrbovale s krvjo. V prihodnosti naj bi imeli zdravniki vedno pripravljene obliže, ki so primerni za vse bolnike in bi jih lahko nemudoma namestili človeku, ki je doživel infarkt.

Upanje

Profesor Metin Avkiran, direktor ustanove British Heart Foundation (BHF), ki financira raziskave, je povedal: "To je šolski primer raziskave, ki bi utegnila spremeniti svet. Če bodo klinični testi pokazali, da srčni obliži delujejo pri ljudeh, ki so doživeli infarkt, bo to velik korak za regenerativno medicino. Popuščanje srca je resna bolezen, ki spremeni kakovost življenja in je ne moremo zdraviti, vsakodnevna opravila postanejo neverjetno težka. Če lahko srce zakrpamo in mu pomagamo, da se zaceli, bi tem ljudem močno izboljšali življenje."
Kako delujejo obliži
Srčne obliže iz matičnih celic je razvila skupina strokovnjakov z Univerze College London. To so matične celice iz človeškega telesa, ki imajo sposobnost, da se po potrebi razvijejo v kateri koli drugi tip celice. Poškodovani del srca je mrtev, zaradi česar organ ne deluje normalno. Po infarktu ti deli ne dobijo kisika. Ko na srce prišijejo obliže, se krvne žile povežejo z njimi, matične celice pa se spremenijo v srčne mišične celice. Te prevzamejo vlogo odmrlih celic, kar pomeni, da lahko srce znova normalno bije. Tehnologija je že bila uspešno preizkušena na zajcih, sledijo testiranja na ljudeh.

Obliži merijo tri centimetre v dolžino in dva centimetra v širino, razvila jih je mednarodna skupina znanstvenikov pod vodstvom ustanove Imperial College London. Številni bolniki nestrpno čakajo, ali bo obliž prestal teste na ljudeh in ga bodo začeli uporabljati pri zdravljenju. Med njimi je 52-letna Claire Marie Berouche iz zahodnega Londona. Nesrečnica je doživela infarkt, ko je bila stara 45 let, od takrat pa ji srce popušča. "Življenje s takim srcem se je močno poslabšalo. Ne morem več delati običajnih stvari, na primer hoditi po nakupih ali se družiti s prijatelji pozno v noč. Novi načini zdravljenja, kot pravkar razviti srčni obliži, mi dajejo upanje, da bi nekega dne pozdravili moje pokvarjeno srce." 
image
GULIVER/GETTY IMAGES Infarkt nastane zaradi ustavljenega dotoka kisika in hranil. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES
Deli s prijatelji