ZANIMIVO

Vitkost, zapisana v genih

Obstajajo geni, ki znatno vplivajo na odnos do hrane in telesno težo.
Fotografija: Obstajajo vsaj štiri, z vitkostjo povezane genske formacije. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Obstajajo vsaj štiri, z vitkostjo povezane genske formacije. FOTO: Thinkstock

Telesna teža je zapisana v genih in nekateri nikoli nimajo težav s kilogrami, ne da bi se za to morali odrekati hrani, trdijo znanstveniki z univerze Cambridge. Tam so namreč izvedli študijo, ki je vključevala 14.000 posameznikov z različno težo, med njenim potekom pa so proučevali njihov DNK ter količino zaužite hrane.

Različni geni, različen vpliv

Kot so v zaključku zapisali strokovnjaki, obstajajo geni, ki pospešujejo presnovo in spodbujajo izgorevanje maščob, ter taki, pod vplivom katerih je hrana posameznikom neprivlačna.
Omenjene gene so našli pri 1600 vitkih in zdravih udeležencih raziskave. Pri večini, 60 odstotkih, so geni zaslužni za to, da jih hrana ne zanima pretirano in jedo le zato, ker morajo. Na drugi strani je 40 odstotkov vitkih zatrdilo, da imajo hrano radi, se pri njej ne omejujejo, jo jedo v poljubnih količinah in se ničemur ne odrekajo. Strokovnjake zanima, kaj se ob prenajedanju dogaja v njihovem telesu, in nameravajo na to temo v prihodnosti izvesti od prve ločeno raziskavo, poroča Daily Mail.

Na poti do zdravila

»To bi lahko vodilo do iznajdbe zdravila, ki bi posnemalo tako imenovani gen suhosti in bi tistim, ki imajo težave s težo, pomagalo to ohranjati v normalnih vrednostih,« je povedal Sadaf Farooqi, profesor metaboličnih znanosti na univerzi Cambridge. Dodal je še: »Ugotovili smo, da geni na vitkost vplivajo na dva načina: pri nekaterih zavirajo željo po hrani, pri drugih pa skrbijo za boljšo presnovo. Našli smo štiri različne genske formacije, ki so povezani z vitkostjo.«

»To pojasnjuje, zakaj so otroci vitkih staršev pogosteje vitki tudi sami, in dokazuje, da je debelost v zgodnjem otroštvu v večini primerov gensko pogojena. Ne velja pa to za večino primerov debelosti v odrasli dobi. V sodobnem svetu je ta največkrat posledica pretežno sedečega načina življenja in lahke dostopnosti do visoko kalorične hrane,« je dodal Tom Sanders, profesor prehrane in dietetike na kraljevem kolidžu London.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije