Veste, katero sadje je rdeča kraljica?

Jagode so osvežilne in polne vitaminov, ki ohranjajo naše zdravje, poleg plodov uporabljamo tudi liste; pomagajo nižati holesterol, preprečevati bolezni srca.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Super je videti, omamno diši, je slastno sladka pa še zdrava povrhu – mnogi so prepričani, da je jagoda kraljica sadja. Njihove zdravilne lastnosti so cenili že v antiki. Ne le plod, ljudsko zdravilstvo svetuje tudi uporabo listkov, denimo za čaj, saj koristi pri prebavnih tegobah pa tudi ekcemih, vnetju žrela, bolečinah v kosteh in celo pri gripi ter prehladu. Pripravimo ga tako, da dve čajni žlički suhih listov prelijemo z 250 ml vrele vode, pokrijemo in po 15 minutah precedimo. Pijemo trikrat dnevno po obroku. Takšen pripravek lahko uporabimo tudi za grgranje.

Če bi radi očistili organizem, si privoščite porcijo jagod, seveda brez sladkorja, smetane ali sladoleda; če jih boste pojedli zvečer, naj bi se zjutraj zbudili sveži, spočiti in polni energije. In ko vas zaboli glava, posezite po jagodah, saj delujejo kot analgetik, vsebujejo namreč naravne salicilate. Vsekakor velja poskusiti, saj je ta slastni lek brez stranskih učinkov, če niste alergični nanje, seveda. Ker delujejo protivnetno, protibakterijsko in so antipiretik, nam bodo blažile bolečino, na primer v mišicah, pa vnetne procese in celo nižale temperaturo.

Vsebujejo obilo vitaminov C in A pa vlaknin, železo in folno kislino. Najbolje jih je jesti sveže, same, na tešče ali med obroki, kot malico, na primer. Če jih jemo same, brez sladkorja, bodo pogasile žejo, za tiste, ki bijejo boj s kilogrami, pa naj zapišemo, da jagode pospešujejo metabolizem in blažijo apetit pa še nizkokalorične so, zato si jih je privoščite – ne enega kilograma, naj bodo brez dodatkov. Krepijo odpornost, preprečevale naj bi težave z želodcem, pomagale preprečevati anemijo, nižajo povišan holesterol in preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni.
V kombinaciji s šampanjcem ali penino si jih radi privoščijo zaljubljenci. FOTO: Guliver/Getty Images
V kombinaciji s šampanjcem ali penino si jih radi privoščijo zaljubljenci. FOTO: Guliver/Getty Images

Uporabimo jih lahko tudi za izboljšanje videza: to seveda ne pomeni, da si boste iz lepih rdečih plodov pripravili kopel, to bi bilo sila potratno, jagodo ali dve pa lahko brez slabe vesti uporabimo za nego: čistijo kožo, zaradi vitaminov C in A bo ta gladka in napeta, zadostuje že, če jih uporabimo enkrat na teden. Jagode pomečkamo, lahko kar s prsti, naredimo kašasto masko in jo nanesemo na očiščeno kožo obraza in dekolteja, po 15–20 minutah speremo z mlačno ali hladno vodo. Če z jagodo podrgnemo po zobeh, bomo odstranili obloge in zobje bodo bolj beli. Omenimo še, da mnogi verjamejo, da so jagode afrodiziak, v kombinaciji s šampanjcem ali penino so pravi sinonim romantičnih večerij v dvoje. Ni čudno: so živo rdeče in v obliki srca. Po prepričanju starih Rimljanov naj bi preganjale melanholijo. Še en razlog, da si jih privoščimo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije