Vene ne marajo vročine

Senca in hladna prha so prava rešitev za vse noge, ne samo boleče; vene jo lahko zagodejo vsakomur, ne le starejšim, zato skrbimo zanje na vsakem koraku.
Fotografija: Ko je le mogoče, izberemo stopnice namesto dvigala. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ko je le mogoče, izberemo stopnice namesto dvigala. FOTO: Guliver/Getty Images

Resda kronično vensko bolezen pripisujemo predvsem starejšim generacijam, toda tegoba pogosto doleti tudi tiste, ki zaradi svojega poklica veliko stojijo ali sedijo. Ne nazadnje lahko svoje prispevajo še dednost, nosečnost, telesna nedejavnost, kajenje, pojav krvnih strdkov, poškodba ali kirurški posegi, zato je za vene smiselno skrbeti v vseh življenjskih obdobjih.



Bolezen se lahko pokaže tudi z razširjenimi venami ali krčnimi žilami. FOTO: Guliver/Getty Images
Bolezen se lahko pokaže tudi z razširjenimi venami ali krčnimi žilami. FOTO: Guliver/Getty Images
Gre za napredujočo bolezen, zato je nujno ukrepati ob prvih znakih ali simptomih, sicer tvegamo občutno zmanjšano telesno gibljivost in v splošnem celo slabšo kakovost življenja. Ali pogosto občutite bolečino ali pekoč občutek v nogah, morda tudi mravljinčenje in mišične krče? Vas srbi koža? So vaše noge težke, nemirne in utrujene in se vam še kako prileže počitek z dvignjenimi nogami? Pozor, prihajajo vroči dnevi, napovedujejo celo, da bo peklensko poletje, visoke temperature pa simptome le poslabšajo. Bolezen se lahko izraziteje pokaže z razširjenimi venami ali krčnimi žilami, lahko se pojavijo otekline, celo razjede. Ko nas težave že tarejo, ne omahujmo z obiskom pri zdravniku, vsi tisti, ki vam noge še ne nagajajo, pa ne pozabite, da je preventiva še kako pametna odločitev. Za vsakogar! Z majhnimi koraki lahko tu res veliko naredimo, denimo, dragoceno je že, če med počitkom vsake toliko pomigamo. Morda vozimo kolo, zaokrožimo s stopali, razgibamo gležnje.

Nikar ne obsedimo

Medtem ko stojimo v vrsti, v tem smo se v zadnjem času res izurili, stopajmo na prste in se malce prestopajmo – pa tudi če nas bodo zmerjali, da smo nestrpni. Izogibajmo se dvigalu, ko je le mogoče, izberimo stopnice! Dolgotrajno sedenje je dejavnik tveganja za številne bolezni, ne marajo ga niti vene, zato čim pogosteje vstajajmo ali pod mizo tu in tam potelovadimo z nogami. Če je le mogoče, se vsake toliko sprehodimo (saj je treba tudi na stranišče!), naredimo nekaj počepov, skrivaj malce zaplešimo ... Mimogrede, ples je odlična oblika vadbe, sploh klasične in ne preveč poskočne zvrsti so za vene pravi balzam, pri tem pa se še pošteno nadihamo, naužijemo kisika in tako pospešimo krvni obtok.



Visoke petke niso prijateljice ven. FOTO: Guliver/Getty Images
Visoke petke niso prijateljice ven. FOTO: Guliver/Getty Images
Hoja je prava rešitev za številne težave, vesele je bodo tudi vene. Redni sprehodi pomagajo ohranjati zdrave vene, najbolje je hoditi po naravni podlagi, najmanj pol ure na dan. Vene imajo hojo veliko raje kakor tek, seveda pa sta dobrodošla tudi nordijska hoja in pohodništvo. Odlično je kolesarjenje, še kako pa se bo vašim nogam, sploh po športnem podvigu, prileglo plavanje, seveda v hladnejši vodi. Izogibajmo se tistim disciplinam, pri katerih ustvarjamo nezdrav pritisk, prav tako niso dobrodošle dejavnosti s sunkovitimi gibi, denimo borilne veščine, nogomet, smučanje ....

Ni ga čez udobje, in na to prisegajo tudi naše vene. Nosimo ohlapna oblačila in udobno obutev, dame, eleganco lahko dosežete tudi brez visokih petk. Vroče kopeli in savne niso balzam za vene, saj jih vročina še dodatno razširi, upočasni pretok krvi in poslabša težave. Seveda, enako velja za dolgotrajno sončenje, temu se izogibamo še zaradi številnih drugih razlogov. Raje kakor vročini se izpostavimo mrazu, no, nikakor ne pretiravamo, a prhanje s hladno vodo bo zožilo vene in pospešilo pretok krvi. Seveda ne pozabimo na raznovrstno prehrano z veliko vlakninami in dovolj tekočine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije