TEMNA ČOKOLADA

Varuje srce in možgane

Temna čokolada dviga razpoloženje, koncentracijo, krepi intelektualne in psihične sposobnosti; a čeprav je zdrava, z uživanjem ne pretiravajmo.
Fotografija: Vsebuje naj čim več kakava. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsebuje naj čim več kakava. FOTO: Guliver/Getty Images

Temna čokolada ohranja zdravje možganov, srca, žil, niža tveganje diabetesa. Vse to zaradi flavanolov, ki so v kakavu, ki ga je v temni čokoladi od dva- do trikrat več kot v mlečni, in prav zato velja za zdravo živilo. Najbolj zdrave različice vsebujejo najmanj 70 odstotkov kakava, poudarjajo harvardski znanstveniki.

Vsebuje naj čim več kakava. FOTO: Guliver/Getty Images
Vsebuje naj čim več kakava. FOTO: Guliver/Getty Images

Raziskovalci so odkrili, da uživanje temne čokolade več kot petkrat na teden niža tveganje razvoja bolezni srca za 57 odstotkov. Zaradi flavonolov v njej se niža raven slabega LDL-holesterola, ki škodi arterijam. Znanstveniki pojasnjujejo, da lahko dolgoročno uživanje temne čokolade niža tudi tveganje nastanka diabetesa. No, to seveda ne pomeni, da je dovoljeno pojesti celo čokolado, raziskovalci so določili tudi količino: dva koščka temne čokolade na dan zadostujeta za ohranjanje zdravja srca.

Čokolada je namreč precej hranljiva, a v nasprotju z mlečno hitreje prispeva k sitosti, pa je zato k sreči niti ne moremo pojesti v velikih količinah. No, temna čokolada je tudi odličen vir antioksidantov (predvsem flavonoidov), ima jih več kot denimo borovnice in brusnice. Višji ko je odstotek kakava, več kalcija vsebuje čokolada. Vsebuje še vitamine B1, B2, B5, B6, folno kislino in betakaroten. Vsebuje tudi feniletilamin, ki dviga razpoloženje. Spodbuja sproščanje serotonina, ki deluje kot antidepresiv, močan pa je tako, da je dovolj že en košček, pa tudi sproščanje endorfinov, hormonov, ki blažijo stres, zaradi česar je dobro imeti temno čokolado vselej pri roki.

Vsebuje naj čim več kakava. FOTO: Guliver/Getty Images
Vsebuje naj čim več kakava. FOTO: Guliver/Getty Images

A med najpomembnejšimi koristmi temne čokolade je vsekakor njen vpliv na možgane. Flavanol lahko že po petih dnevih izboljša pretok krvi v možgane. V temni čokoladi je od 50 do 90 odstotkov kakava, ki lahko izboljša verbalne sposobnosti ter obenem niža tveganje demence, pravijo znanstveniki s kalifornijske univerze, ki so dokazali, da imajo starejši ljudje boljše kognitivne sposobnosti, če jedo temno čokolado. Ker pospešuje prekrvljenost možganov in nevronskih vesi, je boljše tudi pomnjenje. Poleg možganov flavanol hrani tudi kožo: izboljšuje pretok krvi v koži in jo varuje pred škodljivimi sončnimi žarki. A naj bo slednje le dodatno varovalo ob kremi za sončenje!


​Od nekdaj čokolada slovi tudi kot dober afrodiziak. Azteški vladar ​Montezuma je pil velike količine čokolade, da bi zadovoljil harem ljubic. In tudi najbolj znani ljubimec Casanova jo je cenil, prepričan je bil, da je čokolada najboljši zajtrk! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije