BREZ ENERGIJE

Utrujeni od dopusta

V stresu in na robu izgorelosti mnogi odhajajo na počitnice, ki naj bi zmanjšale utrujenost in napolnile baterije.
Fotografija: Mnogi na dopust in z njega prihajajo v stresu. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mnogi na dopust in z njega prihajajo v stresu. FOTO: Guliver/Getty Images

Vsi potrebujemo dopust, da si odpočijemo, kakšnega, je odvisno od vrste dela: kdor v službi večinoma sedi, naj bo med počitnicami bolj aktiven, kdor opravlja težka fizična dela, potrebuje počitek. Med letom se kopiči utrujenost, postajamo bolj razdražljivi, manj funkcionalni, počasneje se odzivamo in vse to so znaki, da potrebujemo dopust. Nanj največkrat odidemo v stresu, iz najrazličnejših vzrokov pa se v službo pogosto vrnemo – prav tako napeti in utrujeni. Dolgoročno to slabo vpliva na naše fizično in duševno zdravje. Za to, da nas poletni dopust utruja, je mnogo razlogov: kriv je lahko finančni status, drugim pritisk dvigne gneča na cestah, tretji preveč pričakujejo.


Dopust načrtujemo, da si ne nakopljemo dodatnega stresa, izkoristimo ga čim bolj kakovostno. Denimo z aktivnostjo, ki nas sprošča. Še preden se boste odpravili na počitnice, razmislite, kaj vas najbolj sprošča, in potem se tega držite. Ne počnite tistega, česar ne marate, kar vam ne ustreza, pa čeprav naj bi se to počelo med dopustovanjem, kot na primer celodnevno ležanje na plaži. Ne rešujte vseh svojih težav med dopustom, raje izkoristite ta čas za uživanje in polnjenje baterij. Sem spada tudi spanec, zdaj menda res že vsi vemo, kako pomemben je, za dušo in telo.

Načrtujte dopust in izlete. FOTO: Guliver/Getty Images
Načrtujte dopust in izlete. FOTO: Guliver/Getty Images

Mislite vesele misli: ne jezite se in razburjajte, raje vse negativno spremenite v pozitivno, ne bodite črnogledi in pesimistični, raje kot na napake pomislite na vse, kar ste dobrega dosegli. Zaradi dopusta stvari in dogodke vidimo v pravi luči, vidimo svetlejšo prihodnost, imamo večjo motivacijo za delo in doseganje ciljev.


Če je le mogoče, se odklopite: ne pregledujte elektronske pošte, ne brskajte ves čas po internetu, utišajte zvok na mobilnem telefonu. Raje že doma poskrbite za zabavo med počitnicami, svojo in otrok. V kovčke vtaknite družabne igre, morda kupite kakšno novo, ne pozabite na knjige, pa športne rekvizite. Če odhajate na dopust venomer na isti kraj, rutino prekinite z občasnim izletom. Prosti čas, ki ga posvetimo raziskovanju drugih okolij in kultur, spodbuja ustvarjalnost. U. S.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije