TI PRESNETI ALKOHOL

Umreti zaradi mačka?

Alkohol povzroča glavobol, slabost, utrujenost: da bi se čim prej spravili na noge, popijte dovolj vode, tudi juhe pomagajo, pojdite na sprehod.
Fotografija: Glavobol je eden od simptomov mačka. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Glavobol je eden od simptomov mačka. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Slabost, glavobol, vrtoglavica, žeja, utrujenost, motijo vas glasni zvoki ... To so simptomi, ki jih neredki občutijo po najdaljši noči v letu. Maček jim rečemo. Včasih je tako težko, da se prav zares sprašujete: je mogoče umreti zaradi mačka? Na vprašanje lahko odgovorijo zdravniki. Toksikološke raziskave vpliva alkohola na telo kažejo, da je alkohol – strup. Ne, zaradi mačka ne boste umrli. Je pa zares mogoče popiti tolikšno količino alkohola, da je nevarno. A če se dan potem zbudite, ste zunaj nevarnosti, če se malo pošalimo. Simptomi so lahko grozni, saj alkohol vpliva na marsikaj v telesu. Če sicer trpite zaradi tesnobe ali depresije, se stanje lahko po preveč popitega alkohola poslabša. Zaradi simptomov mačka ste nerazpoloženi, ob diagnozi tesnobe pa je še huje. Poleg tega nas alkohol sili na pogosto lulanje, s tem pa izgubljamo sol in kalcij iz organizma, poruši se ravnovesje elektrolitov, kar vpliva na delovanje srca in ledvic. Če obenem še bruhate, ste na dobri poti v dehidracijo, ta pa je lahko tudi usodna!

Maček, način, na katerega se organizem bori s količino strupa v sebi in na katerega ga izloča, je lahko hujši s starostjo, ne zaradi let, ampak zaradi najrazličnejših strupov, ki so se kopičili v organizmu, ta zaradi tega potrebuje več časa, da izloči alkohol. Mimogrede: uro po zadnjem popitem kozarcu alkohola se začne detoksikacija, jetra delajo s polno paro, trebušna slinavka proizvaja še več inzulina, morda boste občutili željo po ogljikovih hidratih. V prvih 12 urah pijte dovolj vode, da preprečite dehidracijo, v 12–24 urah se normalizira raven sladkorja v krvi, 48 ur po zadnjem popitem kozarčku je telo najverjetneje končalo detoksikacijo, čeprav glede na količino popitega še lahko imate simptome mačka, ti bi morali izginiti po 72 urah: končno se boste spet fizično in psihično počutili dobro.
Zabava je lahko divja, prav taki so lahko simptomi mačka.
Zabava je lahko divja, prav taki so lahko simptomi mačka.

No, prava rešitev je očitna: ne pijte alkohola. Če se mu vendarle ne bi radi odpovedali, bodite zmerni in previdno izberite pijačo: obarvane naredijo več škode. Dobro se najejte, saj se alkohol počasneje absorbira, če želodec ni prazen. In ne pozabite na vodo: alkohol namreč vodi v dehidracijo, zato ga kombinirajte z vodo. Kozarec vode popijte tudi, preden greste v posteljo, da bo imel organizem dovolj tekočine. Za to je treba skrbeti tudi naslednjega dne, dobra ideja so čaji, zlasti ingverjev in metin. Pomagali bodo tudi sveže stisnjeni sokovi, če jih vaš želodec prenese, seveda, s kavo pa ne gre pretiravati, saj je diuretik, torej žene na vodo, ki vam je po prepiti noči že tako primanjkuje. Številni prisegajo na kislo zelje, naj bo v joti ali sarmi, drugi na juhe, ki okrepijo in vrnejo energijo: izbirate med piščančjo, govejo ali zelenjavno. Pomaga tudi gibanje: pojdite na sprehod. Naj bo živahen, ne vlecite se kot megla. Tako boste v telo vnesli kisik, ki spodbudi pretok krvi in pomaga telesu izločati strupe. Če imate možnost, si privoščite savno. In ne pozabite: klin se ne izbija s klinom. Telo se že tako bori s strupi, le zakaj bi ga še dodatno obremenjevali? Raje mu pomagajte s spanjem, za okrevanje namreč potrebuje čas, tega pa boste najhitreje zabili s spanjem. Pa srečno!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije