ZNAK

Toliko sklec za zdravo srce

Strokovnjaki trdijo, da je z izvajanjem sklec mogoče preveriti zdravje srca in zanj poskrbeti.
 
Fotografija: Sklece so odlična vaja za srce. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Sklece so odlična vaja za srce. FOTO: Thinkstock

Znanstveniki z univerze Harvard trdijo, da je število sklec, ki jih lahko naredi moški v srednjih letih, veliko nazornejši znak zdravja srca kot število pretečenih kilometrov. 

Natančna števila

Za tiste, ki zaporedoma ne zmorejo izvesti niti deset sklec, obstaja veliko tveganje za srčno kap in druge srčne bolezni, so dokazali v svoji študiji. Pri moških, ki lahko zaporedoma naredijo 40 sklec ali več, je tveganje, da se bo pri njih v naslednjih desetih letih razvila katera od bolezni srca, za 97 odstotkov manjše kot pri posameznikih, ki jih ne zmorejo niti deset. Pri tistih, ki lahko zaporedoma naredijo od 21 do 30 sklec, je tveganje 75 odstotkov manjše.

Preprosta, a učinkovita vaja

»Naši izsledki so pokazali, da so sklece preprosta in brezplačna vaja, ki znatno zmanjša tveganje za srčne bolezni. Kar nas je pri tem presenetilo, je, da so sklece za srce veliko boljša vaja kot, denimo, tek,« je povedal eden od avtorjev študije, profesor z univerze Harvard Justin Yang.

Raziskava je potekala med 2000 in 2007, v njej je sodelovalo tisoč prostovoljcev, starih v povprečju 39,7 leta. Njihov indeks telesne mase je znašal 28,7, vsi pa so bili fizično aktivni.

Izvzete druge skupine

Ameriški strokovnjaki s ponosom poudarjajo, da gre za prvo študijo, ki nakazuje na to, da so sklece učinkovit test za predvidevanje potencialnega razvoja srčnih obolenj in odlična vaja za zaščito srca, neodvisni znanstveniki pa na drugi strani opozarjajo, da bi za natančna zagotovila podobno raziskavo morali izvesti tudi na manj aktivnih posameznikih in ženskah, a dodajajo, da je vsaka telesna aktivnost za srce koristna in nedvomno to velja tudi za sklece.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije