PREVENTIVA

Tako fižol ne bo povzročal vetrov

Če se tudi sami zato, ker povzroča vetrove, izogibate fižolu, upoštevajte nekaj pravil.
Fotografija: Naj vas vetrovi in napenjanje ne odvrnejo od uživanja fižola. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Naj vas vetrovi in napenjanje ne odvrnejo od uživanja fižola. FOTO: Thinkstock

Fižol je okusno in zdravo živilo, ki pa se mu večina izogiba, saj povzroča neprijetne vetrove. Kako se jim izogniti? S pravilno pripravo. Naslednjič upoštevajte naslednjih pet pravil.

Bodite pozorni na čas kuhanja

V resnici je težko določiti, kako dolgo naj bi se fižol kuhal. Veliko je odvisno od njegove vrste, največ pa od tega, ali je suh ali svež. Suh fižol se običajno kuha dve uri. Pri tem preverjajte njegovo čvrstost in pazite, da se ne razkuha. Svež fižol je praviloma kuhan v pol ure.

Dovolj dolgo ga namakajte

Suh fižol je pred kuhanjem priporočljivo namakati vsaj osem ur, še boljše pa bo, če ga boste pustili čez noč. Vodi, v kateri ga namakate, dodajte žličko jedilne sode, pred kuhanjem jo odlijte in ga skuhajte v sveži.

Dodajte dovolj zelenjave

Zelenjava v fižolu spodbuja prebavo in s tem omili vetrove ter preprečuje spahovanje. Zato jedem iz te stročnice dodajte veliko čebule, korenja, paradižnika, paprike in druge zelenjave, ki se po okusu sklada z njo.

Ne pretiravajte z mesom

Preveč mesa v kombinaciji s fižolom pretirano obremeni prebavila, s tem se pojavijo zgaga, spahovanje in vetrovi. Zato pri dodajanju mesa velja pravilo: manj je boljše.

Dodajte prave začimbe

Napenjanje in vetrove po obroku iz fižola ublažijo lovorjev list, šetraj, česen in janež. Dobrodošel je poper v zrnju, tudi ingver in pekoča paprika, ne pretiravajte pa s soljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije