POZOR

Ta živila skupaj z alkoholom tvorijo slabo kombinacijo

Obstajajo prigrizki, ki jih ne bi smeli uživati skupaj z alkoholnimi pijačami.
Fotografija: Nekatera živila skupaj z alkoholnimi pijačami ne tvorijo najboljše kombinacije. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nekatera živila skupaj z alkoholnimi pijačami ne tvorijo najboljše kombinacije. FOTO: Thinkstock

Na zabavi ali kar tako. Tedaj ko si sledijo zdravice, radi kaj prigriznete. A pozor, ni vseeno, kaj spremlja rujno kapljico, kajti nekatera živila skupaj z alkoholnimi pijačami res ne tvorijo najboljše kombinacije. Katerim bi se morali izogibati?

Slanim prigrizkom

Običajno so prav ti spremljevalci zabav, vendar zaradi velike količine soli spodbujajo žejo ter s tem pitje. V konkretnem primeru alkohola. Posledice: alkohol spodbuja dehidracijo, sol to še okrepi in maček je drugo jutro veliko izrazitejši, kot če bi med zdravicami grizljali sir ali lupinaste plodove.

Kruh

Ta je zlasti neprijazen v kombinaciji s pivom, saj povzroča napihnjenost. Oboje namreč vsebuje veliko količino gliv kvasovk, ki v prebavilih povzročijo zmedo. K pivu se zato veliko bolje podajo lupinasti plodovi ali nemastno meso.

Kava in energijski napitki

Nikar se ne poskušajte strezniti s kavo ali z energijskimi napitki. Res je, da se boste po njih počutili manj opiti in na prvi pogled preženejo utrujenost, vendar ti občutki varajo. Obstajajo celo študije, ki dokazujejo, da kombinacija alkohola in kofeina spodbuja k odločitvam, ki jih posamezniki kasneje velikokrat obžalujejo.

Dietne pijače

Morda se vam zdi, da boste zaužili manj kalorij, če boste običajne gazirane pijače med mešanjem z alkoholnimi nadomestili s tistimi brez sladkorja. Vendar alkohol na telo učinkuje v manjših količinah, kadar je zaužit skupaj z napitki brez sladkorja. Ta namreč upočasnjuje njegovo absorpcijo v telesu.

Agrumi in sokovi iz njih

Oboje vsebuje veliko kisline in v kombinaciji z alkoholom izzove pekočo zgago.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije