NAPOVED

Ta test napove tveganje smrti! Bi res radi vedeli?

Znanstveniki so razvili krvni test, ki lahko z več kot 80-odstotno natančnostjo napove smrt v desetih letih.
Fotografija: Bi res radi vedeli? FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Bi res radi vedeli? FOTO: Guliver/Getty Images

Nemški raziskovalci z Instituta Maxa Plancka za biologijo in staranje v Kölnu so razvili krvni test, ki lahko napove možnost smrti v naslednjem desetletju. Analizirali so vzorce krvi 44.000 ljudi, starih od 18 do 109 let, in identificirali 14 biomarkerjev, med drugim povezanih z odpornostjo, uravnavanjem glukoze, vnetji v telesu, ki vplivajo na možnost smrti. Klinični testi biomarkerjev so pokazali, da lahko s 83-odstotno natančnostjo predvidijo smrt posameznika v prihodnjih dveh do 16 letih.

Da bi bil tako preprost, kot je navaden odvzem krvi, je treba metodologijo še preoblikovati. Znanstveniki upajo, da bi na podlagi teh rezultatov lahko nekoč razvili test, s katerim bi usmerjali pacientovo zdravljenje, denimo tudi to, ali je morebiti starejši pacient prešibek za operacijo, na primer. Strokovnjaki so raziskavo označili kot velik korak naprej, a obenem poudarili, da je potrebno dodatno raziskovanje, preden bi tovrstno analizo lahko uporabili v resničnem življenju.

No, med raziskavo – podatke sodelujočih, vsi so bili Evropejci, so vzeli iz dvanajstih že obstoječih študij – so iskali presnovne biomarkerje, ki so bili višji pri tistih, ki so živeli dlje. Identificirali so 14 markerjev, ki so jih našli pri moških in ženskah vseh starosti, in jih vključili v test.


Da bi testirali učinkovitost analize, so raziskovalci tveganje smrti posameznikov najprej določili na podlagi konvencionalnih dejavnikov, kot so indeks telesne teže, krvni tlak, holesterol, uživanje alkohola, kajenje ter diagnoze morebitnih bolezni (kot so bolezni srca in rak), potem so tveganje ocenili še s pomočjo biomarkerjev v testu.

Postopek so ponovili po dveh do 16 letih in ugotovili, da lahko s 83-odstotno natančnostjo napove tveganje za smrt udeležencev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije