POGOVOR

Svetla koža je prednost

Brez laserjev v sodobni dermatološki praksi ne gre, njihova učinkovitost pa je različna glede na njihovo valovno dolžino.
Fotografija: Ljudje si želijo učinkovitega pomlajevanja in naravnega videza, ne da bi bile na koži vidne posledice. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ljudje si želijo učinkovitega pomlajevanja in naravnega videza, ne da bi bile na koži vidne posledice. FOTO: Guliver/Getty Images

Kakšne so zadnje novosti laserske tehnologije v dermatologiji? Kdaj in zakaj je ta tako učinkovita in kdaj je laser na koži lahko nevaren? O tem smo se pogovarjali s spec. dermatovenerologije Vesno Tlaker, dr. med., z Inštituta za dermatologijo.

Marsikdaj se srečamo z razočaranimi ljudmi, ki so jim v salonih za zelo nizko ceno z »laserjem« odstranjevali dlake, a te tudi po 20 in več ponovitvah rastejo kot prej, pravi Vesna Tlaker.
Marsikdaj se srečamo z razočaranimi ljudmi, ki so jim v salonih za zelo nizko ceno z »laserjem« odstranjevali dlake, a te tudi po 20 in več ponovitvah rastejo kot prej, pravi Vesna Tlaker.

Kaj vse se lahko spremeni na bolje na koži z laserskimi posegi?
Laser je nujno orodje v sodobni dermatološki praksi. Z nekaterimi lahko režemo, odstranjujemo ali luknjamo tkivo. To so ablativni laserji, ki so nepogrešljivi v kirurgiji, za odstranjevanje različnih kožnih tvorb in izrastkov ter za izboljšanje videza površine in odstranjevanje globokih gub. Po takšnih posegih so na koži vidne posledice od nekaj dni do nekaj tednov, rezultati pa so osupljivi in jih ne moremo doseči z nobeno drugo metodo.

Nekateri laserji »vidijo« le določene barve, na primer črno, rjavo in rdečo. Z njimi lahko odstranjujemo dlake ali žilice, ne da bi poškodovali okoliško kožo. A takšno odstranjevanje dlak kot odstranjevanje nekaterih žilic terja potrpežljivost, saj je potrebnih več ponovitev terapije. Učinkovitost laserjev je različna glede na njihovo valovno dolžino. Manj specifične in šibkejše naprave so cenejše, zato je cenejša tudi terapija, a je manj učinkovita. Marsikdaj se srečamo z razočaranimi ljudmi, ki so jim v salonih za zelo nizko ceno z »laserjem« odstranjevali dlake, a te tudi po 10, 20 in več ponovitvah rastejo enako kot prej.

Laserji so nepogrešljivi pri odstranjevanju tetovaž in pigmentacij. FOTO: Guliver/Getty Images
Laserji so nepogrešljivi pri odstranjevanju tetovaž in pigmentacij. FOTO: Guliver/Getty Images
Večinoma ne gre za laser, temveč za IPL, ki se z laserjem pri odstranjevanju dlak ne more primerjati. Laserji so nepogrešljivi tudi pri odstranjevanju tetovaž in pigmentacij. Klasične črne, temno modre in rjave je razmeroma lahko odstraniti, svetlo modre in zelene pa so bolj zahtevne. Rumena barva in kožni odtenki so zelo odporni, bele tetovaže pa se sploh ne moremo znebiti. Pri tetoviranju je zdaj zelo moderno dodajati bele poudarke, kar je težava, če si človek premisli in hoče tatu odstraniti. Po odstranitvi drugih barv namreč bela ostane, kar je videti kot brazgotinjenje.

Katere so zadnje novosti v laserski tehnologiji?
Ljudje si želijo učinkovitega pomlajevanja in naravnega videza, ne da bi bile na koži vidne posledice. Tehnologija temu sledi z vedno novimi izboljšavami.


Te omogočajo, da izboljšamo videz kože ali ohranjamo njeno zdravje in kakovost s serijo manjših posegov, po katerih je okrevanje minimalno ali ga sploh ni. Novosti so ne samo pri laserjih, temveč tudi drugih energijskih napravah, kot so radiofrekvenca, mikrovalovi, ultrazvok ali nadzirano ohlajanje kože.

Kdaj pa je laser lahko nevaren?
Laser ni čarobna paličica, temveč orodje. Treba ga je znati uporabljati, sicer gredo stvari lahko narobe – kot če bi avto vozili brez znanja prometnih predpisov ali tehnike vožnje. Laser lahko na koži pusti trajne brazgotine ali pigmentacije. Ljudje s temnejšo poltjo, ki na soncu hitro porjavijo, imajo večje tveganje za pigmentacije, še večje ljudje z naravno temno kožo, denimo Arabci, Azijci, Indijci, Južnoameričani in seveda Afričani.


Svetla koža, kakršno večinoma srečamo pri prebivalcih Slovenije, je pri laserskih posegih velika prednost. Nekaterih laserskih posegov in nekaterih laserjev na svetli koži ne uporabljamo, če je porjavela, vendar to ne velja za vse. Razširjeno je namreč prepričanje, da se poleti laserskih posegov ne opravlja. Določene laserje, še posebno tiste za neinvazivno pomlajevanje, nekatere za odstranjevanje dlak in žil lahko uporabljamo vse leto in za vse tipe kože. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije