PRAZNIKI

Strokovnjaki: Prehitevanje z božičem škoduje zdravju

Zaradi božičnih pesmi in okrasitev smo bolj podvrženi stresu.
Fotografija: Božično-novoletni sejem v Stari Ljubljani. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Božično-novoletni sejem v Stari Ljubljani. FOTO: Blaž Samec, Delo

Božično okrasje je v nekaterih trgovinah na prodaj že mesec dni, kmalu bodo zasijale praznične luči po mestu in po radiu boste lahko že poslušali pesmi z božično tematiko. A do božiča sta skoraj še dva meseca! 

Jasno je, da se z božičem najbolj mudi trgovcem in gostincem, gre pač za del leta, ko ljudje največ zapravijo. Toda strokovnjaki pravijo, da je prehitevanje z božičem zdravju škodljivo. Ljudje so namreč zaradi bližajočih se obveznih nakupov in trošenja vse bolj pod stresom. Tako tudi stalno ponavljajoče se božične pesmi še pred dejanskim praznikom postanejo nadležne za um, opažajo psihologi. O tem so v Portlandu opravili celovito študijo in ugotovili, da so ljudje zaradi pesmi v stresu nakupili še več stvari, kot bi jih sicer. 

Zaradi glasbe zapravimo več

Ljudje naj bi namreč zaradi vseh teh pesmi bolj začutili to praznično vzdušje, hkrati pa naj bi božično obdarovanje dojemali kot vse zahtevnejšo obvezo, ki jo moramo opraviti. Zaradi počasnega tempa glasbe več časa preživimo v trgovini in tako tudi več zapravimo.

Sicer pa je že ameriška raziskava iz leta 2006 pokazala, da je 76 odstotkov v času praznikov občutilo dodaten stres. Z njim so povezani glavobol, povišan krvni pritisk in bolečine v prsih, to pa pomeni tudi večjo verjetnost sladkorne bolezni, astme in artritisa.

Trgovske police so že založene. FOTO: Drago, bralec poročevalec
Trgovske police so že založene. FOTO: Drago, bralec poročevalec

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije