UTRUJENOST

Ste utrujeni? Morda je to razlog

Razlog za spomladansko utrujenost je lahko porušeno hormonsko ravnovesje, ker pozimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni kot v pomladnih mesecih.
Fotografija: Je spomladanska utrujenost doletela tudi vas?
Odpri galerijo
Je spomladanska utrujenost doletela tudi vas?

Ste med tistimi, ki jih prihod pomladi povsem utrudi? Ste nenehno zaspani, čeprav se narava prebuja in odeva v žive barve? Se vam zdi, da ste samo vi povsem nemočni, vsi drugi pa so videti, kakor da bi prekipevali od energije? Razlogi so povsem logični, pojasnjujejo strokovnjaki, čez zimo se namreč zaloge serotonina ali hormona sreče izčrpajo in zaradi pomanjkanja svetlobe prevladuje spalni hormon melatonin.
Je spomladanska utrujenost doletela tudi vas?
Je spomladanska utrujenost doletela tudi vas?

»Spomladi se dnevi podaljšajo in s pospešeno sintezo serotonina se začne razmerje teh dveh hormonov počasi obračati,« pojasnjuje Martin Kenda, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos.
Premagajte jo in jo pričakajte dobro telesno pripravljeni. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Premagajte jo in jo pričakajte dobro telesno pripravljeni. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

»Poveča se tudi tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona. To močno obremeni telo, kar lahko občutimo kot povečano utrujenost. Eden od mogočih razlogov za spomladansko utrujenost je tudi nihanje temperature, spomladi so namreč pogosto velike temperaturne spremembe, ki se zgodijo z danes na jutri. Takšno nihanje ima seveda vpliv tudi na naše telo. Dvig temperatur namreč povzroči, da se telo začne ohlajati. Žile se razširijo, zato krvni tlak pade. Takšen nenaden padec tlaka pa se kaže ravno kot utrujenost, celo kot omotica in slabost. Spomladanska utrujenost pa je ne nazadnje lahko posledica slabih zimskih razvad, saj se večina ljudi v hladnejših mesecih manj giblje in bolj nezdravo je.«
 

Prehodno stanje


Najpogostejši znaki spomladanske utrujenosti so izčrpanost, utrujenost, zaspanost in brezvoljnost. Pri nekaterih se pojavljajo tudi večja občutljivost za vremenske spremembe, omotičnost, razdražljivost, glavoboli in včasih celo bolečine v sklepih. Vsi ti znaki se običajno pokažejo sredi ali konec marca in vztrajajo nekje do srede ali konca aprila. Kakor da ne bi bilo za nekatere že dovolj hudo, svoje prida še premik ure, ki vse skupaj še postavi na glavo.


»Premik ure na začetku pomladi vsekakor vpliva na našo povečano utrujenost,« nadaljuje Kenda. »Ko se premakne, se pri ljudeh pojavijo težave predvsem v nekaj dneh po spremembi, redkeje dlje. Težava je predvsem v tem, da je naš spanec v celoti krajši, saj zvečer težje zaspimo, ker je zunaj daljši dan, zjutraj pa moramo zgodaj vstati. Spanec se poslabša tudi zato, ker se mnogi ponoči pogosto prebujajo in premetavajo po postelji.«
Na srečo je spomladanska utrujenost prehodna.
Na srečo je spomladanska utrujenost prehodna.

Spomladanska utrujenost ne doleti vseh, miri sogovornik, k njej so nagnjeni tisti, ki so tudi sicer dovzetni za nihanje razpoloženja, ljudje z različnimi kroničnimi boleznimi, tisti, ki slabo prenašajo podnebne spremembe, in kot rečeno, tudi tisti, ki niso dovolj telesno dejavni, imajo čezmerno težo in se neustrezno prehranjujejo.


Toda brez skrbi, spomladanska utrujenost je prehodna, če pa ne izzveni v par tednih, je priporočljivo opraviti preventivni pregled, ki lahko odkrije morebitne znake resne bolezni. Kot še sklene Kenda, se na spomladansko utrujenost pravzaprav ne moremo posebej pripraviti, lahko pa se ji učinkovito postavimo po robu z redno telesno dejavnostjo, ki je smemo opustiti niti pozimi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije