SREČA IN ZDRAVJE

Ste srečni? Potem ste tudi zdravi!

Mnogi bi se strinjali, da je sreča smisel in cilj življenja; vse več raziskav potrjuje, da je tudi temelj zdravja in dolgega življenja.
Fotografija: Za srečo se splača potruditi, hvaležno vas bo obdarila z dobrim zdravjem. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za srečo se splača potruditi, hvaležno vas bo obdarila z dobrim zdravjem. FOTO: Guliver/Getty Images

Srečni ljudje izbirajo bolje. Kdor je srečen, preudarno izbira zdravo hrano, predvsem več sadja in zelenjave ter polnovredna živila. Raziskava je denimo pokazala, da se odrasli, ki so v življenju zadovoljni in optimistični glede prihodnosti, prehranjujejo kar 47 odstotkov bolj kakovostno kot vrstniki, ki se ne označujejo za srečne.
Za srečo se splača potruditi, hvaležno vas bo obdarila z dobrim zdravjem. FOTO: Guliver/Getty Images
Za srečo se splača potruditi, hvaležno vas bo obdarila z dobrim zdravjem. FOTO: Guliver/Getty Images

Večina anketirancev, ki so se označili za zadovoljne, se redno giba, nekateri so tudi več ur na teden zelo telesno aktivni. Po večini spijo bolje, so produktivnejši na delovnem mestu in tudi prosti čas izkoriščajo kakovostneje.

Kot kaže, občutja sreče krepijo odpornost, čeprav povezava med imunskim sistemom in zadovoljstvom v življenju ni povsem jasna. Več raziskav je že nakazalo, da se pozitivno misleči laže obvarujejo pred boleznimi kakor tisti, ki so venomer nezadovoljni, v ozadju pa sta gotovo tudi odzivnost na preventivne programe in splošna skrb za zdravje.

Sreča pomaga premagovati stres, ki mnogim greni spanje, prehranjevanje in vsesplošno počutje. Stres namreč dviguje raven hormona kortizola, ki lahko telesu nanese vrsto nevšečnosti, kot so težave s spanjem, kopičenje kilogramov in visok krvni pritisk.

Sreča morda celo varuje srce, saj pomaga zniževati pritisk, pa tudi tistim, ki že imajo težave s srcem in ožiljem, pomaga premagovati zdravstvene težave. Kdor je zadovoljen, bo prej upošteval zdravnikove napotke in se držal smernic, kažejo nekatere raziskave.

Kdor je srečen, bo živel dlje, so pokazale nekatere študije, kar 14 odstotkov več možnosti za prezgodnjo smrt imajo menda tisti, ki se označujejo za nezadovoljne. Podatke je morda znova mogoče pripisati dejstvu, da srečni ljudje bolj zgledno skrbijo za svoje zdravje in pozitivno gledajo na prihodnost, zanjo so se pripravljeni tudi potruditi.

Kdor je srečen, ga niti bolečina ne bo zdelala, kaže še ena raziskava, ki je obravnavala predvsem obolele za artritisom. Boleči in otrdeli sklepi so bili laže obvladljivi pri tistih, ki so se znali kljub tegobi nasmejati in dejavneje sodelovati pri zdravljenju. Tudi okrevanje po možganski kapi naj bi bilo pri srečnih krajše.


Sreča se vsekakor splača, sploh če nam bo za pozitivne misli hvaležno zdravje. Če ste med tistimi, ki na svet raje gledate mrko kot vedro, vam bo morda pomagal kateri od teh nasvetov. Srečni so tisti, ki so tudi hvaležni, zato se vprašajte, kdaj ste se nazadnje komu zahvalili za prijaznost, lepo dejanje, pomoč …

In koliko ste hvaležni sebi za vse dosedanje uspehe v življenju in ljudi, ki jih imate v svoji bližini? Bodite telesno aktivni, aerobna vadba bo spodbudila dobro voljo, sploh če se je lotite v družbi in na svežem zraku. Rekreacija na prostem je namreč mnogo prijetnejša od tiste v telovadnici. Dobro se naspite – le kdo bi bil dobre volje, ko pa vso noč ni zatisnil očesa?!

Poskrbite za mir, tišino in udobje v spalnem prostoru, če se težave ponavljajo, se posvetujte s strokovnjakom. Če imate težave s sproščanjem, poskusite z meditacijo. Pomagala vam bo do nasmeha na obrazu, premagovanja stresa in izboljšanja spanja

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije