ZDRAVILNA MOČ

Sok, ki blaži simptome artritisa in zagotavlja dober spanec

Naravni višnjev sok se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje.
Fotografija: Višnjev sok za lahko noč in lepši dan. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Višnjev sok za lahko noč in lepši dan. FOTO: Thinkstock

Višnje so eden prvih spomladanskih sadežev, in čeprav še ne zorijo, jih je tedaj, ko z njimi postreže narava, več kot primerno vključiti na svoj jedilnik. Tudi v obliki naravnega soka, ki dokazano pripomore k boljšemu in izdatnejšemu spancu. V njem je namreč zastopan hormon melatonin, ki je zaslužen za kakovosten ter krepčilen nočni počitek.

Še več učinkov

A to ni edini učinek višnjevega soka na zdravje. Leta 2018 izvedena študija je dokazala, da že tri ure po zaužitju zniža krvni tlak in je dobrodošel tudi za športnike, saj je z 200 do 300 mililitri tega soka mogoče zmanjšati količino vnetij v mišicah, ki so posledica vadbe. S tem preprečuje ali blaži bolečine v mišicah, do katerih neredko pride po intenzivnih treningih. Skrivnost njegovega učinka tiči v visoki vsebnosti polifenolov in antocianinov, ki zavirajo delovanje prostih radikalov ter s tem oksidativni stres. Prav zaradi teh snovi in protivnetnega delovanja blaži tudi bolečine, ki so posledica revme in artritisa.
Naraven, brez sladkorja
A kot opozarjajo prehranski strokovnjaki, so vsi ti učinki značilni le za naravni višnjev sok brez dodanih konzervansov in sladkorja. Tak ob vseh naštetih učinkih uravnava tudi količino sladkorja v krvi in varuje pred vnetji sečil, nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da ta napitek spodbuja zdrav način prehrane, saj zmanjšuje potrebo po uživanju sladkih gaziranih pijač ter telesu dovaja pomembne vitamine in minerale.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije