NEVARNO

Smrtonosna trojka: stresno delo, visok krvni tlak in slab spanec

Stres na delu je v kombinaciji z visokim krvnim tlakom in slabim spancem povezan z nevarnostjo prezgodnje smrti.
Fotografija: Krepčilen spanec je mnogim nedosegljiv in neredko ga ovirajo prav težave v službi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Krepčilen spanec je mnogim nedosegljiv in neredko ga ovirajo prav težave v službi. FOTO: Thinkstock

Kronična napetost tako kot slab spanec pripomore k številnim obolenjem, najnevarnejša pa je za osebe, ki so podvržene povišanemu krvnemu tlaku.

Pri pacientih s hipertenzijo, ki imajo težave s spancem in so na delovnem mestu pod velikim stresom, je tako verjetnost srčno-žilnih bolezni trikrat večja kot pri tistih, ki jim delo ne povzroča napetosti in imajo kvaliteten nočni počitek, so na podlagi zadnje študije zapisali v strokovnem časopisu European Journal of Cardiology.

Začarani krog

»Če ste stalno izpostavljeni stresu, spanec pomaga pri blaženju njegovih posledic. Na žalost pa sta stres in slab spanec tesno povezana: ljudje, ki jih muči kronična napetost, slabo spijo, in ker slabo spijo, je stres še večji. Kadar je vse to povezano s hipertenzijo, je lahko usodno,« je povedal avtor raziskave Karl-Heinz Ladwig z nemškega raziskovalnega centra Medicinske fakultete v Münchnu. Gre za prvo študijo (trajajočo 18 let), ki je preiskovala način, kako stres na delavnem mestu in slab spanec pripomoreta k razvoju srčnih bolezni pri posameznikih z visokim krvnim tlakom.

Najbolj ogroženi

V raziskavo je bilo vključenih 1959 zaposlenih, starih od 25 do 65 let. Vsi so imeli visok krvni tlak, niso pa se še pojavile srčne bolezni. V primerjavi s tistimi, ki niso opravljali stresnega dela in so dobro spali, je bila pri posameznikih na stresnih delovnih mestih in s prekratkim spanjem verjetnost prezgodnje smrti trikrat večja. Večji učinek na to ima sicer slab spanec. Pri tistih, ki so bili izpostavljeni samo stresu, je bilo tveganje za 1,6-krat večje, pri onih, ki so samo slabo spali, pa 1,8-krat.

»Če ste na delu v stresni situaciji in iz nje ne vidite izhoda, je vaše zdravje močno ogroženo,« opozarja Ladvig. »Primeren in krepčilen spanec je mnogim nedosegljiv in neredko ga ovirajo prav težave v službi, saj te ne pustijo spati. S tem pa ni ogroženo le počutje, temveč tudi srce in s tem življenje.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije