VSE JE RELATIVNO

Sladka bolečina

Vsakdo se kdaj v življenju sooči z bolečino; to izjemno zapleteno občutje, povzročajo različni dejavniki, na njeno doživljanje in trajanje vpliva okolje pa tudi duševno stanje posameznika.
Fotografija: Kako se spopadamo z njo, je odvisno tudi od našega duševnega stanja. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kako se spopadamo z njo, je odvisno tudi od našega duševnega stanja. FOTO: Guliver/Getty Images

Naj bo emocionalna ali fizična, vsakdo je že kdaj doživel bolečino. Intenziteta tega neizbežnega občutja ni vselej enaka, posledica pa sta lahko dve skrajnosti: prva je, da okrepi karakter, druga pa, da ga uniči.

Znanstveniki jo sicer proučujejo že stoletja, z njo je povezano veliko nenavadnih dejstev. Pa poglejmo.

V zadnjih letih so raziskovalci opazili nekaj nenavadnega: z rastjo gospodarske negotovosti so ljudje vse bolj tožili nad telesnim nelagodjem. Raziskovalci so proučevali življenje ljudi, njihove skrbi in obveznosti ter spotoma še raven bolečine. Projekt so razdelili na šest delov, pri katerih so uporabljali različne metode proučevanja, zaključek pa je bil vsakokrat enak: finančna negotovost vodi v fizično bolečino. Kadar je dohodek gospodinjstva prenizek, so ugotovili leta 2016, se raven stresa močno poviša, ljudje so se bali negotove prihodnosti in pomanjkanja nadzora v življenju. Anksioznost ima podobne nevronske mehanizme kot bolečina.


Preklinjanje ublaži bolečino, pravijo raziskovalci. FOTO: Guliver/Getty Images
Preklinjanje ublaži bolečino, pravijo raziskovalci. FOTO: Guliver/Getty Images
Ste vedeli, da nekateri ljudje uživajo v bolečini? Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo nekateri ljudje radi začinjeno, pekočo hrano, grobost med seksom? Tudi raziskovalce je to zanimalo. Našli so 18 prostovoljcev, ki so bili pripravljeni pretrpeti bolečino – vse za raziskavo, pač. Dva testa so morali opraviti, v prvem so jim prizadejali bolečino, podobno tisti, ko primemo vročo skodelico, v drugem so jih spet spekli z isto vročino kot prvikrat oziroma še večjo stopnjo bolečine. Prostovoljci so ocenili, da je bil občutek močnejši med prvim poskusom. Da bi razumeli razliko, so raziskovalci proučevali aktivnost njihovih možganov prostovoljcev med poskusi. Ko so prostovoljci vedeli, da so se izognili nečemu, kar bi utegnilo biti še hujše od dosedanje izkušnje, so možgani oslabeli področje bolečine in okrepili področje za zadovoljstvo, so ugotovili raziskovalci. Slaba izkušnja iz prvega poskusa je postala ugodje v drugem ali drugače: občutek olajšanja je oslabil občutek bolečine.

Pri blaženju pomaga preklinjanje, pravijo raziskovalci, ki so to preizkušali leta 2009. V raziskavi je sodelovalo 64 prostovoljcev, ki so morali čim dlje držati roke v ledeni vodi. Prvič so smeli preklinjati, drugič pa so morali ponavljati besedo, s katero bi opisal stol, na primer les ali pohištvo. Raziskovalci so presenečeno ugotovili, da so roke v ledu držali dlje, če so preklinjali!

Kako dolgo lahko držite vročo skodelico? FOTO: Guliver/Getty Images
Kako dolgo lahko držite vročo skodelico? FOTO: Guliver/Getty Images

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije