SLABA KRI

Slabokrvnost doleti skoraj tretjino

Za pojav slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa so najbolj dovzetni otroci in najstniki, ki železo nujno potrebujejo za normalen razvoj.
Fotografija: Prva znaka anemije sta bledica kože in sluznic, občutimo še splošno slabo počutje in utrujenost. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prva znaka anemije sta bledica kože in sluznic, občutimo še splošno slabo počutje in utrujenost. FOTO: Guliver/Getty Images

Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšanega števila rdečih krvničk ali eritrocitov in/ali zmanjšane koncentracije hemoglobina v krvi. Posledica je slabša oskrba organov s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje.

Prva znaka anemije sta bledica kože in sluznic, občutimo še splošno slabo počutje in utrujenost. FOTO: Guliver/Getty Images
Prva znaka anemije sta bledica kože in sluznic, občutimo še splošno slabo počutje in utrujenost. FOTO: Guliver/Getty Images

Kot pojasnjujejo strokovnjaki iz Medicinskega centra Barsos, anemija doleti skoraj tretjino prebivalstva na svetu. Lahko se pojavi kot samostojna bolezen, še pogosteje pa spremlja druge kronične bolezni. Prva znaka sta bledica kože in sluznic (očesna veznica, ustnice ...). Občutimo še splošno slabo počutje z utrujenostjo. Pri dlje trajajoči anemiji opazimo, da pri običajnih telesnih naporih, kot je hoja po stopnicah, težje dihamo, imamo pospešen ritem srca, zdi se nam, da so mišice povsem oslabele.

Otroci in najstniki železo nujno potrebujejo za normalen razvoj. FOTO: Guliver/Getty Images
Otroci in najstniki železo nujno potrebujejo za normalen razvoj. FOTO: Guliver/Getty Images

Če je ne zdravimo, se lahko pojavijo hujši zapleti, kot so bolezni srca, omedlevica, zastoj v rasti in razvoju pri otrocih ter možnost prezgodnjega poroda z zapleti pri nosečnicah. Zdravnika je treba obiskati, če opazimo kateri koli simptom, ki bi bil lahko posledica pomanjkanja železa pri nas ali otroku. Prav tako je treba obiskati zdravnika, če simptomi ne izginejo po končanem zdravljenju ali se spet pojavijo. Samozdravljenje pomanjkanja železa je odsvetovano in nevarno!
 

Otroci in najstniki


Kot pojasnjujejo v Barsosu, bolnik pri blagi slabokrvnosti nima večjih težav, pri hudi obliki pa je počutje slabo, potrebuje počitek. Veliko večino anemij lahko opredelimo in zdravimo v osnovnem zdravstvu, pregled pri specialistu pa je potreben le takrat, ko razlog zanjo ni jasen ali zdravljenje nima pričakovanega učinka. Za pojav slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa so najbolj dovzetni otroci in najstniki, ki železo nujno potrebujejo za normalen razvoj.


Zadostna količina železa je še zlasti pomembna v prvih šestih mesecih življenja, za slabokrvnost pa so dovzetnejši prezgodaj rojeni otroci in tisti, ki spijejo veliko kravjega mleka. To namreč vsebuje zelo malo železa, poleg tega lahko celo oteži zadovoljivo vsrkavanje železa iz drugih hranil. Med živili, ki poslabšajo absorpcijo železa, so tudi jajca, kava in sojini proteini, zato jih moramo uživati v omejenih količinah. Slabokrvnost je pogosta pri podhranjenih najstnikih in ženskah, še zlasti med nosečnostjo in dojenjem, ko potrebujejo kar dvakratno količino železa. Grozi vsem tistim, ki se slabo prehranjujejo, jedo premalo mesa in drugih hranil, ki so prav tako bogata z železom.
 

Različni vzroki


In kako nam pomaga zdravnik? S pregledom lahko ugotovi bledico kože in sluznic, pospešen utrip srca (tahikardija), šum na srcu, gladek jezik, razpoke kože v ustnih kotih. Pogoste so spremembe na nohtih rok, ki se sploščijo in vdolbejo (koilonihija). Redko, le pri hudi krvavitvi, se lahko pojavijo krvavitve in eksudat v mrežnici v očesu, pojasnjujejo v Barsosu. Opraviti je treba laboratorijske preiskave, od katerih sta za ugotavljanje pomanjkanja železa ključnega pomena koncentracija feritina v serumu in zasičenje transferina z železom.

Nujno je uživati hrano, bogato z železom in vitaminom C. FOTO: Guliver/Getty Images
Nujno je uživati hrano, bogato z železom in vitaminom C. FOTO: Guliver/Getty Images

Poleg ugotovitve pomanjkanja železa je treba odkriti tudi vzrok zanj. Izključiti je treba krvavitev, moteno absorpcijo železa ali morda povečane potrebe po železu. Pri zdravljenju slabokrvnosti s tabletami železa moramo opraviti laboratorijske preiskave čez tri tedne in nato po štirih do desetih tednih. Podobno velja, ko zdravimo z vitaminom B12 ali folno kislino. Razširjeni preventivni pregled vsebuje tudi celotno laboratorijsko diagnostiko krvi in urina.


Slabokrvnosti ne moremo zdraviti brez ustreznih zdravil, seveda pa je treba uživati hrano, bogato z železom in vitaminom C, ki pospešuje absorpcijo železa iz prebavil, poudarjajo strokovnjaki iz Medicinskega centra Barsos. O morebitnih dodatkih morajo razmisliti tudi ljudje, ki so se odločili za vegetarijansko prehrano, zlasti vegani, ki so iz svoje prehrane povsem izključili prav vsa živila živalskega izvora. Med živila, bogata z železom, spadajo meso, sušeno sadje, stročnice, špinača, morski sadeži, oreščki, fižol, polnozrnata žita ... Za nosečnice je pomembno uživanje folne kisline, ki slabokrvnost navadno zelo hitro odpravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije