ZAŠČITA

Šest rastlin za zaščito pred komarji

Tako kot obstajajo vonji, ki komarje privlačijo, so tudi takšni, ki jih ta mrčes ne prenese.
Fotografija: Komarji ne prenesejo vonja sivke. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Komarji ne prenesejo vonja sivke. FOTO: Getty Images

Letos so komarji prav posebej nadležni, zato je dobro poznati čim več načinov, kako se pred njimi zavarovati. Eden od njih je uporaba rastlin, katerih vonja krvosesi ne prenesejo, zato boste v njihovi družbi boste njimi varnejši.

Melisa

Trajnica z latinskim imenom Melissa officinali oddaja vonj, ki komarjem prav nič ne diši. Če boste z njenimi zmečkanimi listki natrli kožo, se vas bodo izogibali.

Mačja meta

Tudi vonj mačje mete prežene komarje, saj ta rastlina vsebuje snov nepetalakton, ki slovi po vlogi naravnega repelenta in komarjem ter drugemu mrčesu prepreči obed z vašo krvjo.

Bazilika

Aromatična začimba se poda v številne poletne jedi, učinkovita pa je tudi pri zaščiti pred komarji.

Sivka

Dišeča sivka je znana po tem, da odganja številni mrčes, tudi komarji njenega vonja ne marajo. Pred njimi boste varni, če boste z njo obogatili gredice, jo doma posadili v lončke ali z njenimi šopki okrasili dom. Če boste z njenimi zmečkanimi listki natrli kožo, pa bo prevzela vlogo naravnega repelenta.

Rožmarin

Če načrtujete piknik pod milim nebom, na ogenj vrzite nekaj vejic rožmarina. Vonj, ki se bo med gorenjem sproščal, bo komarjem preprečil, da bi se zadrževali v vaši bližini.

Citronela

Rastlina, ki nudi eno najučinkovitejših zaščit pred komarji. Njeno eterično olje zmešajte z baznim (mandljevim, kokosovim, olivnim) in z mešanico natrite kožo ter se brez skrbi podajte v poletni večer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije