NEOBVEZNO

Šest pravil zdrave prehrane, ki vam jih ni treba upoštevati

Čeprav stremite k zdravju in vitkemu telesu prijaznemu načinu prehranjevanja, lahko nekatere zapovedi mirno ignorirate.
 
Fotografija: Ogljikovi hidrati niso vaši sovražniki. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ogljikovi hidrati niso vaši sovražniki. FOTO: Thinkstock

Obstaja veliko pravil zdravega načina prehranjevanja. V resnici jih je ogromno in veste, kaj? Četudi ne boste upoštevali čisto vseh, bo vaša prehrana še vedno prijazna zdravju in vitki postavi. Katera smete ignorirati in zakaj.

Po 19. uri ne smete več jesti

Takole je s pozno večernimi obroki: na porast teže ne bodo vplivali, če boste živila, ki si jih boste privoščili po sedmi večerni uri, izbirali pametno in ne boste pretiravali. Kot je povedal prehranski strokovnjak Jaime Mast, gre za skupen dnevni vnos kalorij: »Kalorije so kalorije. Ne glede na to, v katerem delu dneva romajo v telo. Če dnevni energijski vnos ne bo presegel porabe telesa, se ne boste zredili ne glede na to, kdaj boste jedli. Pomembneje kot kdaj, je torej, kaj in koliko jeste ter kako aktivni ste čez dan.«

Vsak dan morate pojesti šest manjših obrokov

Podobno kot pri prvem pravilu: če boste jedli zdravo hrano in s količinami ne boste pretiravali, ni pomembno, koliko obrokov na dan boste zaužili. Res je, da med njimi ne smete občutiti volčje lakote (kajti sicer boste ob prvi priložnosti pojedli preveč), a tudi vsaki dve uri vam ni treba jesti. V resnici je večja verjetnost za preveliko telesno težo pri posameznikih, ki na dan zaužijejo šest manjših obrokov, kot pri onih, ki si privoščijo tri. Brez skrbi, vaša presnova bo tudi v tem primeru brezhibno delovala.

Vsak dan zajtrkujte

Dobra novica za tiste, ki vsaj včasih namesto zajtrka raje spijo pol ure dlje. Zajtrk sam po sebi ne vpliva na manjšanje telesne teže. Študija, ki jo povzema American Journal of Clinical Nutrition, je dokazala, da prvi dnevni obrok ni zaslužen za hujšanje. »Sodelujoči so bili razdeljeni v dve skupini. Tisti v prvi so jedli zajtrk, oni v drugi ne, vpliv tega na telesno težo pa skoraj ni bil zaznaven,« je povedal prehranski strokovnjak.

Kupujte le organsko hrano

Organska hrana je v teoriji odlična izbira, a žal dražja od običajne. Na srečo obstajajo darovi narave, ki jih ni treba kupovati organskih. Večinoma to velja za sadje in zelenjavo z debelejšim olupkom.

Izogibajte se ogljikovim hidratom

Ljubitelji kruha, uživajte! V resnici ogljikovih ne bi smeli črtati z jedilnika. Sestavljeni ogljikovi hidrati iz celih žit, rjavega riža, sadja in zelenjave so nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane.
Kot so dokazali japonski strokovnjaki, namreč tisti, ki redno jedo živila iz celih žit, živijo dlje od onih, ki se povsem izogibajo ogljikovim hidratom.

Telo občasno potrebuje detoksikacijo

Nič ni narobe, če si radi privoščite čaje, sokove in sadne zmeške, a ne prepisujte jim prevelikega pomena pri pospeševanju izločanja strupenih snovi iz organizma. Ni detoksikacija tista, ki skrbi za zdravo telo. To se sproti čisti samo in ne potrebuje dodatne pomoči. Jejte zdravo, po pameti in brezhibno bo delovalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije