ZDRAVO

Šest majhnih sprememb z velikim učinkom na zdravje

Objavljeno 17. april 2019 07.02 | Posodobljeno 17. april 2019 08.25 | Piše: M. F.

Z res drobnimi dejanji je vsak dan mogoče poskrbeti za boljše zdravje.

Obstajajo drobne malenkosti, ki imajo na zdravje velik vpliv. FOTO: Thinkstock
Prihod pomladi je odlična priložnost, da več pozornosti namenite sebi. A vam ni treba povsem prevetriti svoje rutine, dovolj bo, če boste v svoj vsakdan vključili nekaj drobnih sprememb z velikim učinkom na zdravje.

Jejte več beljakovin

Študije kažejo, da bi odrasli, mlajši od 65 let, morali na dan zaužiti 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Po 65. letu se potreba telesa po teh snoveh poveča na en do 1,2 grama.
Brez skrbi, ni vam treba znatno povečati količine mesa v obrokih. Tudi če boste v svoj jedilnik vključili jajce na dan, ribe, stročnice, sir in tofu, boste zlahka dosegli priporočeno količino.

Vzemite si čas zase

Vsak dan si vzemite nekaj trenutkov za svoje misli, se sprostite ob dobri knjigi, uživajte pod sproščujočo prho ali v pogovoru s prijatelji. In predvsem, do sebe bodite spoštljivi ter prijazni.

Več se gibajte

Zastavite si preprost cilj in v svojo dnevno rutino vključite več gibanja. Tudi v tem primeru štejejo majhna dejanja: vsak dan se podajte na polurni sprehod, po stopnicah hodite peš, namesto z avtomobilom se peljite s kolesom, po uri sedenja vsaj za nekaj minut vstanite. Veliko je načinov, kako v svoj vsakdan umestiti nekaj več razgibavanja.

Naučite se sproščati

Ne le zdrava prehrana in primerna vadba, tudi obvladovanje stresa govori zdravju v prid. Tako je namreč mogoče izboljšati imunski sistem, delovanje prebavil ter okrepiti spanec. Niste naklonjeni jogi in meditaciji? Nič hudega. Vsak dan si vzemite nekaj minut za pravilno, globoko dihanje. »V tridesetih sekundah petkrat globoko vdihnite in izdihnite ter bodite pozorni na potovanje zraka v pljuča ter iz njih,« svetuje vaditeljica joge Bethany Lyons in dodaja, da je tako mogoče umiriti misli, telo, se sprostiti in si zagotoviti boljše zdravje ter počutje. 

Vsako jutro se dobro pretegnite

Celo na videz tako neznatno dejanje, kot je dobro raztezanje, še preden vstanete iz postelje, ima na zdravje velik vpliv. Jutranje raztezanje poskrbi za premagovanje utrujenosti, hkrati se med njim aktivirajo mišice, razgibajo sklepi in kosti ter se spodbudi krvni pretok, vse to pa pozitivno vpliva na zdravje vsega telesa.

Preživljajte čas v naravi

Daljši in toplejši dnevi ponujajo odlično priložnost za preživljanje časa pod milim nebom. Bivanje v naravi ne vpliva pozitivno le na telesno zdravje, temveč tudi na psihično. Pa naj gre za intenzivno vadbo ali zgolj sedenje na klopci v parku. Sveži zrak v resnici dela čudeže.
Deli s prijatelji