ZGOVORNO

Šest dejstev, ki jih o zdravju razkrivajo oči

Oči so ogledalo duše pa tudi zdravja.
Fotografija: Nekatere težave z zdravjem je mogoče prepoznati s pogledom v oči. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nekatere težave z zdravjem je mogoče prepoznati s pogledom v oči. FOTO: Thinkstock

Telo z različnimi znaki sporoča, kdaj je v stiski. Tudi s pogledom v oči je mogoče razbrati različne tegobe z zdravjem. Kaj vse organ vida sporoča?

Pesti vas stres

Če vam oči pogosto trzajo, to kaj lahko pomeni, da vas pretirano bremeni stres. Morda pa trzanje očesnih vek nakazuje, da vam primanjkuje magnezija.

Preveč se izpostavljate soncu

Na očesni veznici lahko pod vplivom sončnih žarkov nastane pingvekula oziroma zadebelitev očesne veznice ali pterigij, pojav ko žilna membrana raste na roženico in povzroča spremembo dioptrije ter s tem slabši vid. Dobra sončna očala lahko oboje preprečijo.

Imate povišan holesterol

Belo rumenkast obroč okoli šarenice kaže na povišano raven holesterola v krvi in s tem na povečano tveganje za srčne bolezni. Če se pojavi, bodite pozorni na prehrano. Ko se holesterol vrne v normalno stanje, tudi obroček okoli šarenice izgine. 

Imate težave z notranjimi organi

Če se beločnica obarva rumeno, je to znak težav z jetri, žolčnikom ali žolčevodom. Rumena beločnica lahko opozarja na hepatitis in cirozo jeter.

Preveč ste se naprezali

Popokane žilice v očeh običajno niso razlog za zaskrbljenost. Najpogosteje so posledica naprezanja, fizičnega napora pa tudi kihanja in kašljanja ter v roku dveh tednov izginejo.

Slabo vidite

Če vse slabše vidite predmete okoli sebe, je čas za očala. Če se vid hitro poslabša, je to morda znak sladkorne bolezni, zato ne bi bilo odveč, če bi poleg okulista obiskali še zdravnika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije