NEPRIJETNO

Sedem skritih krivcev za boleče menstruacije

Med njimi so pozabljivost, stres in tudi alkohol.
Fotografija: Tudi pogosta potovanja in stres okrepijo tegobe v tistih dneh. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Tudi pogosta potovanja in stres okrepijo tegobe v tistih dneh. FOTO: Thinkstock

Krči, razdražljivost in neredne menstruacije mučijo vsak mesec mnoge ženske. Simptome predmenstrualnega sindroma in bolečine med menstruacijo pa še okrepijo nekateri skriti dejavniki.

Pozabili ste vzeti več kontracepcijskih tabletk

Največji krivec za izrazitejši predmenstrualni sindrom je sprememba v ravnovesju hormonov. Glede na to, da oralna kontracepcija vpliva prav na hormone, vi pa ste pozabili vzeti dve ali tri tabletke, to privede do neredne krvavitve. Dobro je vedeti, da domala vse oblike hormonske kontracepcije vplivajo na menstrualni cikel, zato se je pred uporabo katere od njih treba pozanimati o stranskih učinkih.

Vedno ste pod stresom

Stres ima velik vpliv na ves organizem, torej tudi na reproduktivne organe. Kadar ste pod stresom, telo sprošča kortizol, ki skrajša ali podaljša menstrualni cikel, povzroča neredne menstruacije ali celo njihov izostanek.

Nimate rednih spalnih navad

V časopisu Health Care Women International objavljena študija je pokazala, da so pri medicinskih sestrah, ki delajo v treh izmenah, pogosto neredne mesečne krvavitve. Prav tako lahko pomanjkanje spanja podaljša trajanje menstruacije.

Pijete preveč kave

Predmenstrualni sindrom povzroča tesnobo, napetost, nespečnost in razdražljivost. Pretiravanje s kavo vse to poslabša oziroma okrepi neprijetne občutke v tistih dneh.

Pogosto potujete

Pogosta potovanja so neredko povezana z nerednim spanjem, pod vplivom tega v možganih nastaja manj spalnega melatonina, saj se mora telo privaditi na novo okolje. Preden pa se telo prilagodi na drugačne okoliščine, lahko menstruacija zamuja ali povsem izostane.

Pretiravate z alkoholom

Strokovnjaki opozarjajo, da pretiravanje z alkoholom okrepi menstrualne krče in podaljša trajanje menstrualne krvavitve.

Pretiravali ste s telovadbo

Tudi pretiravanje s telesno dejavnostjo vpliva na menstrualni cikel. Pod vplivom tega v telesu pride do hormonskih sprememb, hkrati lahko telo zaradi velikih fizičnih naporov ustavi ovulacijo. To sicer ne pomeni, da se morate vadbi odpovedati, a če trenirate za maraton ali triatlon, lahko pričakujete spremembe v menstrualnem ciklu, ta pa se bo tedaj, ko boste zmanjšali intenziteto vaj, normaliziral.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije