ZA MIRNO NOČ

Sedem, pred spanjem prepovedanih živil

Ne samo kdaj in koliko, pomembno je tudi, kaj jeste oziroma čemu se morate med večerjo izogibati.
Fotografija: Nekateri večerni prigrizki ne obremenijo le prebavil, ampak povzročajo tudi pekočo zgago in tako ovirajo spanec. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nekateri večerni prigrizki ne obremenijo le prebavil, ampak povzročajo tudi pekočo zgago in tako ovirajo spanec. FOTO: Thinkstock

Nekatera živila pred spanjem niso priporočljiva. Poleg tega, da pretirano obremenijo želodec in zato kratijo nočni počitek, ponoči povzročajo tudi pekočo zgago. Katera so zato tista, ki se jim je zvečer najbolje izogniti?

Gazirane pijače

Spadajo med živila, ki vsebujejo veliko kisline ter zato spodbujajo pekočo zgago. V njih prisoten ogljikov dioksid pa je kriv za zoprno spahovanje. To sta le dva odgovora, zakaj se jim je zvečer bolje izogibati. Enako velja za alkohol, ki prav tako vodi v spahovanje, pekočo zgago in s tem povzroča slabši spanec.

Mastna hrana

Pozabite na sladoled, kekse, hamburgerje in vsa druga živila, ki se ponašajo z velikim deležem telesu neprijaznih maščob.Ta preobremenijo prebavila in zato povzročajo pekočo zgago ter nemiren spanec.

Čokolada

Ne vsebuje le veliko maščob in sladkorja, v njej sta prav tako prisotna kofein in teobromin, ki negativno vplivata na spanje in sta kriva za pekočo zgago.

Sir

Izogibajte se zlasti mehkim sirom, kot je, denimo, feta, saj zaradi maščob negativno vplivajo na prebavo. Če se vam zahoče sira, raje posegajte po trših različicah tega mlečnega izdelka.

Lupinasti plodovi

Res je, da vsebujejo zdrave maščobe, a te prav tako kot nezdrave obremenjujejo želodec in jih zato ni dobro uživati pred spanjem. Najslabša izbira so orehi, arašidi in indijski oreščki, najboljša pa, če res ne gre drugače, mandlji in pistacije.

Citrusi

Res so okusni in zdravi, a zvečer niso najboljša izbira. Zaradi visoke vsebnosti kisline dražijo želodec in ovirajo nočni počitek.

Kava

Dejstvo je, da zaradi kofeina odpihne spanec, poleg tega pa tudi, da zaradi visoke vsebnosti kisline razdraži želodec in ponoči povzroča pekočo zgago ter refluks.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije