KORISTNO

Sedem odličnih razlogov za skodelico kave

Objavljeno 07. december 2018 07.06 | Posodobljeno 07. december 2018 08.46 | Piše: M. F.

Res je, da s kavo ni dobro pretiravati, a v zmernih količinah prinaša številne pozitivne učinke na zdravje.

Kofein je v zmernih količinah prijatelj zdravja. FOTO: Thinkstock
Kofein je najpogosteje uporabljena psihoaktivna droga, saj številnim pomaga pri prebujanju, zagotavljanju koncentracije in pozitivno vpliva na razpoloženje. Najpogosteje je njegov vir kava, ki v pretiranih količinah res škoduje zdravju, zato dnevno priporočene količine, ki znaša od 100 do 250 miligramov kofeina na dan (od ene do tri skodelice kave), naj ne bi prekoračili. V zmernih količinah ima ta snov številne, sicer manj znane pozitivne učinke na zdravje, kar je dokazalo več raziskav. To je nekaj odličnih razlogov za skodelico kave.

Varuje srce

Kar 200 med seboj neodvisnih raziskav je pokazalo, da je pri ljudeh, ki si dnevno privoščijo tri skodelice kave, za 19 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca in ožilja.

Manjša tveganje za sladkorno bolezen tip dve

Leta 2009 izvedena raziskava je dokazala, da vsaka skodelica kave za sedem odstotkov zmanjša tveganje za diabetes tipa dve. Dve skodelici na dan torej pomenita 14 odstotkov manj možnosti, da bi oboleli za to presnovno motnjo.

Varuje pred rakom

Pri posameznikih, ki na dan popijejo tri skodelice kave, je za 18 odstotkov manjše tveganje za nekatera rakava obolenja, je pokazala nedavno izvedena študija. Dokazano je, da ena skodelica za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka jeter, podatki pa kažejo, da prav tako varuje pred oralnimi oblikami raka in rakom prostate.

Varuje pred degenerativnimi možganskimi poškodbami

Več raziskav je dokazalo povezavo med pitjem kave in zdravjem možganov. Tisti, ki vsak dan zaužijejo do tri skodelice temne pijače, imajo za 16 odstotkov manj možnosti za alzheimerjevo bolezen, demenco in druge motnje, ki negativno vplivajo na kognitivne sposobnosti.

Manjša tveganje za depresijo

Velika raziskava, v kateri je sodelovalo 50 tisoč žensk, je razkrila, da je pri tistih, ki na dan zaužijejo samo eno skodelico kave, za 15 odstotkov manjše tveganje za depresijo v primerjavi z onimi, ki kave ne pijejo. Ob dveh skodelicah se možnost zanjo zmanjša za 20 odstotkov.

Podaljšuje življenje

Evropska študija, v kateri je sodelovalo 50 tisoč prostovoljcev in je trajala 16 let, je pokazala, da je pri moških, ki na dan popijejo tri skodelice kave, za 12 in pri ženskah ob enaki količini za šest odstotkov manjše tveganje za smrtnost zaradi bolezni želodca ter jeter. Podobna raziskava, v kateri je sodelovalo 186 tisoč prebivalcev nove celine, je to potrdila in dokazala še, da je z eno skodelico kave na dan mogoče za 12 odstotkov zmanjšati tveganje za prezgodnjo smrt. Dve ali tri skodelice dnevno so to tveganje zmanjšale za 15 odstotkov.
Deli s prijatelji