SLABO

Sedem neprijetnih posledic grizenja nohtov

Objavljeno 17. januar 2019 15.37 | Posodobljeno 17. januar 2019 15.37 | Piše: M. F.

To ni le grda navada, temveč tudi zdravju zelo škodljiva.

Tudi z vidika dobrega zdravja se je priporočljivo otresti grde navade. FOTO: Thinkstock
Nobenega dvoma ni, da je grizenje nohtov grda navada. Manj znano pa je dejstvo, da prinaša tudi mnoge za zdravje usodne posledice. Katere so najverjetnejše, našteva izredni profesor dermatologije na univerzi George Washington, Adam Friedman.

Povzroča okužbe

V ustih se nahaja veliko bakterij. Če med grizenjem nohtov poškodujete kožo, se te prenesejo na rane, kjer lahko povzročajo okužbe. »Najpogostejša je paronihija, ki se kaže kot oteklina, rdeča koža, bolečina ter gnojni izrastki, njeno zdravljenje pa lahko traja tedne,« je povedal dermatolog in dodal, da je grizenje obnohtne kožice najpogosteje vzrok za tovrstno okužbo.

Povzroča vnetja

Slina omogoča razgradnjo hrane. Čeprav pomaga prebavi, pa lahko prav zaradi svoje kemične sestave dodatno poškoduje kožo na prstih in privede do vnetij. Zato tudi ni priporočljivo lizanje ustnic, saj slina dobesedno razžre kožo in težave s suhimi in z razpokanimi še poslabša.

Povečuje tveganje za okužbe dihal in prebavil

Z grizenjem nohtov se bakterije ne prenašalo le z ust na prste, temveč tudi s prstov v usta. Tako notranji organi pridejo v stik s številnimi patogenimi mikrobi, ki se skrivajo na prstih ter za nohti in povečujejo tveganje za okužbe dihalnih in tudi prebavnih organov.

Poveča tveganje za vraščanje nohtov

Ker zaradi grizenja noht ne raste pravilno, se lahko začne vraščati v obnohtna tkiva, kar ima nedvomno boleče posledice.

Povzroča bradavice na obrazu

Če so na prstih prisotne virusne bradavice, se lahko ob grizenju poškodujejo in virus se prenese na obraz, kjer nastanejo nove neljube kožne tvorbe.

Herpes na roki

Približno 40 odstotkov odraslih je prenašalcev virusa oralnega herpesa, z njim pa je mogoče okužiti tudi kožo na rokah. Prvi simptom tovrstne okužbe je pekoč občutek v prstih, kasneje se lahko razvije v s tekočino napolnjene mehurčke, ki so sicer značilni za herpes na ustnicah.

Vodi v težave z zobmi

Z grizenjem nohtov lahko pride do deformacije zob in obzobnih tkiv, zlomov zob in drugih nepravilnosti ter težav z oralnim zdravjem.

Nedvomno dovolj razlogov, da se že končno otresete te navade.
Deli s prijatelji