KORISTNO

Še en razlog za uživanje česna

Česen dokazano pozitivno vpliva na zdravje, strokovnjaki pa navajajo še en odgovor, zakaj se z njim večkrat pogostiti.
Fotografija: Česen je učinkovit tudi pri zniževanju holesterola v krvi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Česen je učinkovit tudi pri zniževanju holesterola v krvi. FOTO: Thinkstock

Jedem zagotavlja posebno aromo, zaradi svojih protibakterijskih, protiparazitskih, protivirusnih, protiglivičnih in antiokasidativnih učinkov pa je česen že dolgo v samem vrhu seznama zdravju prijaznih živil. Nedavne študije so odkrile še en njegov pozitivni učinek, in sicer lahko količino slabega holesterola v krvi zmanjša tudi za več kot deset odstotkov.

V eni od njih, ki jo povzema spletni portal VeryWellHealth, se je pri osebah, ki so šest tednov kot dodatek prehrani vsak dan zaužile dve kapsuli s česnom, v povprečju za 12 odstotkov zmanjšala količina slabega holesterola v krvi. Raven trigliceridov je istočasno upadla za šest odstotkov.

Drži, da osebe s povišanim holesterolom ne bi smele zanemariti predpisanega zdravljenja in se v namen zdravja srca ter ožilja zanašati samo na česen. V tem primeru gre slediti navodilom zdravnika ter po predhodnem posvetu v prehrano vključiti tudi česen, ki pa je nedvomno več kot odlična preventiva in primeren za osebe, pri katerih vrednosti holesterola niso povišane do te mere, da bi bilo treba jemati zniževanju ravni krvne maščobe namenjena zdravila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije