RDEČA PESA

Rdeča moč narave

Rdeča pesa je dobra za kri, varuje zdravje srca, spodbuja delovanje jeter: ne le kuhano, pogosto si privoščimo tudi sok.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Rdeča pesa spada med najmočnejša živila, zato ne preseneča, da ji nekateri pravijo kar superhrana. Po ajurvedi je živilo, ki greje, zato je idealna hrana za hladne jesenske in mrzle zimske dni.
Polna je vitaminov C in B, v njej so še niacin in karoten, kalij, natrij, kalcij, mangan, železo, baker, cink, jod.
Občasno si privoščite pesin sok.
Občasno si privoščite pesin sok.

Uporabljali so jo že v antiki, toda ne korenastega dela, ampak listje, ki je po videzu in okusu podobno blitvi in špinači, polno je betakarotena, klorofila, folne kisline, kalija, železa in vitamina A. Z uživanjem pesinega listja ohranjamo zdravje oči, skrbimo pa tudi za boljšo voljo, saj vsebuje aminokislino triptofan, ki sodeluje pri izgradnji serotonina, ki dviga razpoloženje. V starem Rimu so z njo zdravili vročino in zaprtje, bila je tudi zdravilna obloga za rane.

Rdeča pesa spodbuja delovanje jeter in prebavo, v 100 gramih je 2,5 grama vlaknin, ki preprečujejo zaprtje ter nižajo nivo slabega holesterola v krvi, normalizira krvni tlak, torej pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja. Uživanje rdeče pese naj bi pomagalo tudi pri glavobolu, zobobolu, bolečih menstruacijah itd. Ker povečuje mišično vzdržljivost, jo priporočajo pri povečanem telesnem naporu. Koristi otrokom in zaradi vsebnosti folne kisline tudi nosečnicam.
FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

Od nekdaj jo uporabljajo za zdravljenje in preprečevanje slabokrvnosti, da je dobra za kri, vedo vse generacije, to so potrdile tudi znanstvene raziskave. Za to je odgovoren pigment betacianin, ki krepi sposobnost hemoglobina prenašati kisik do celic. Rdeča pesa vsebuje visoke koncentracije železa, ki je pomembno za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom.


Ker ima na 100 gramov le 35–45 kilokalorij, spada v skupino nizkokaloričnih živil, zato se pogosto priporoča pri shujševalnih dietah. Je živilo s srednje visokim glikemičnim indeksom, po njenem zaužitju torej nivo sladkorja v krvi dokaj hitro naraste. Ne le kuhano ali pečeno, rdečo peso lahko uživamo surovo, tako se bodo ohranila zares vsa hranila: naredite si pesin sok, dodajte mu malce limonovega soka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije