SKELENJE

Razgaljeni skelijo

Občutljivost zob je pogosta, kaže se kot nelagodje ob topli ali mrzli hrani in pijači.
Fotografija: Vas skeli? FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vas skeli? FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Bolečina oziroma skelenje zaradi pretople ali premrzle hrane ali pijače, kislih živil, sokov, tudi mrzlega zraka – to so le nekateri od sprožilcev, ko zabolijo zobje zaradi izpostavljenih zobnih vratov. Vsak četrti človek naj bi trpel zaradi preobčutljivosti, ki ustvari precej nelagodja.
Priporočljivo je, da si ustno votlino speremo z vodo, zlasti po uživanju kisle hrane.
Priporočljivo je, da si ustno votlino speremo z vodo, zlasti po uživanju kisle hrane.

Pri preobčutljivih zobnih vratovih se delno umakne dlesen in razgali se del zobne korenine tik ob dlesni. Zobna korenina je prekrita z cementom, pod njo je dentin. Zaradi različnih dražljajev se cement korenine hitro odstrani in občutljivi dentin je izpostavljen vsem dražljajem v ustni votlini. A k sreči si lahko pomagamo.

Prvi korak je, da zamenjamo zobno pasto: na polici med mnogimi izberemo tisto za občutljive zobe, sestavine v teh, kot so kalijev nitrat, stroncijev klorid, kalijev klorid, stroncijev acetat, zapolnijo majhne kanale na zobnem vratu ter delujejo kot ščit. Zobno pasto moramo uporabljati najmanj dva tedna.

Če je izpostavljena površina prevelika ali bolečina prehuda, bo pomagal zobozdravnik, ki bo izpostavljene dele premazal s profesionalno tekočino, ki bo (vsaj začasno) zmanjšala občutljivost, jih v nekaterih primerih tudi plombiral z belimi zalivkami.
Izberemo zobno pasto proti skelenju, ki zapolni kanalčke v razkriti zobovini, ki vodijo do živcev.
Izberemo zobno pasto proti skelenju, ki zapolni kanalčke v razkriti zobovini, ki vodijo do živcev.

Izogibajmo se napitkom, ki so prevroči ali premrzli. Oba ekstrema povzročita bolečino, zato raje pijmo tekočino sobne temperature, zobe pa si umivajmo z mlačno vodo. Prav tako se izogibamo prekisli hrani.
Izberemo ščetko z mehkimi ščetinami, pri umivanju nikar ne drgnimo, kot bi ribali pod – prav to je namreč najpogosteje krivo za umik dlesni in izpostavljenost zobnega vratu, saj poškoduje dlesni in sklenino.

Zobe ščetkamo nežno, z minimalnim pritiskom, s krožnimi gibi. In ne pozabite, da zob ne umivamo takoj po jedi, počakamo od pol ure do uro: v tem času je povečana koncentracija kislin v ustih, s ščetkanjem pa še pospešimo najedanje sklenine in odstranjevanje zaščitnega sloja. Je pa priporočljivo, da si zobe in ustno votlino speremo z (mlačno) vodo, zlasti po uživanju kisle hrane.


Uporabljamo tudi zobno nitko in interdentalno ščetko ter redno, vsakega pol leta obiščemo zobozdravnika. Občutljivosti sami ne moremo popolnoma odpraviti, zato se posvetujmo z zobozdravnikom, ki nam bo znal najbolje pomagati in svetovati. Kar 90 odstotkov vseh sprememb v ustih ne boli, in le z rednimi pregledi bomo zares ohranjali zdravje v ustih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije