ZA ZDRAVJE

Razburjanje škodi želodcu

Metuljčki v trebuhu, črvičenje v želodcu, napenjanje, ko smo v stiski ali velikem pričakovanju: številna čustva gredo skozi želodec, zato ne preseneča, da stresno življenje rado udari tudi po tem dragocenem organu.
Fotografija: Ste preobremenjeni? Na to vas morda opozarja tudi želodec. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ste preobremenjeni? Na to vas morda opozarja tudi želodec. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Številne raziskave so odkrile pomembne povezave med možgani in prebavnim sistemom, ki je prepreden z živčnimi končiči, zato ne preseneča, da slabe izkušnje, skrbi, strahove, pa tudi pozitivna doživetja in navdušenje občutimo tudi v želodcu.

Vse to lahko namreč ključno vpliva na prebavo, vse več je žal tudi tistih, ki zaradi stresa redno doživljajo različne preglavice, kot so krči, driska, zaprtost, izguba apetita, prenajedanje, slabost, sindrom razdražljivega črevesja ali nevarne tvorbe, kot je denimo čir.

Že spopadanje s temi tegobami je samo po sebi naporno, mučno in utrujajoče, hkrati pa je nov izvor skrbi, kajti redko pomislimo, da smo si težave nakopičili sami z nezdravim življenjskim slogom. Ali sploh znamo prisluhniti telesu? Ga ustrezno opremiti, preden se podamo v nove podvige?

Smo sploh kdaj pomislili, da naš prebavni sistem ni vsemogočen in da bo slej ko prej terjal svoj davek, če ne bomo pravočasno poskrbeli zanj? Marsikdo bo na to odvrnil, češ službe ne morem opustiti, niti velikih količin dela in obveznosti ne, a če življenje od nas terja toliko napora, se je nanj nujno primerno pripraviti.
 

Kratka meditacija


Denimo, na delovnem mestu vsakih nekaj ur izvajamo dihalne vaje in se ustrezno sproščamo. Minuto zase si lahko brez izgovora privošči vsakdo, umirjeno, počasno in globoko dihanje ter kratka meditacija nam bosta vsaj malce napolnila izpraznjene baterije.

Ali znate reči ne? Morda je na delovnem mestu to težko, zagotovo pa vam ni treba ustreči prav vsakomur v svojem življenju. Če ste že toliko obremenjeni, nikar ne sprejemajte dodatnih obveznosti in bremen. Hvaležnost drugih vas ne bo rešila zdravstvenih težav.

Vsak prosti trenutek izkoristite za rekreacijo ali vsaj raztezanje. Telesna dejavnost je odlična za obvladovanje stresa, vsaka minuta šteje in prinaša občutke ugodja! Pomislite, da vsako razburjanje škoduje vašemu želodcu in telesu na splošno, zato jezo in vznemirjanje prihranite zgolj za tiste težave, ki jih lahko rešite – vsako dodatno negativno čustvo bo le še okrepilo morebitne tegobe, zato vedno imejte v mislih svoje zdravje!

Če menite, da ne zmorete kakovostno poskrbeti za svoje duševno zdravje in morda potrebujete strokovni nasvet, ne omahujte in si poiščite pomoč – duševno in telesno zdravje gresta vedno z roko v roki.
In ne nazadnje, prevetrite jedilnik, če želodcu ne prizanašate vedno s čustvenimi in delovnimi obremenitvami, mu zagotovite vsaj zdrave obroke vsak dan. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije