ZDRAVJE

Razbremenite telo

Založimo se s svežo zelenjavo, nesladkim sadjem, stročnicami in telesu omogočimo lažje delovanje; ko se odločimo za razstrupljanje, začnimo takoj.
Fotografija: Pozimi uživamo juhe, tudi iz stročnic. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pozimi uživamo juhe, tudi iz stročnic. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

V veselem decembru so redki tisti, ki niso obremenili organizma s preveč premastne hrane, alkohola, sladic. Če ste med tistimi, ki so pretiravali, po praznikih svojemu organizmu omogočite lažje delovanje.
Prehranski strokovnjaki pravijo, da je prvi korak k čiščenju telesa ta, da iz prehrane izločimo vse izdelke, ki so zapakirani, prepakirani, vnaprej pripravljeni, tudi juhe in omake v vrečkah.
Če bi radi spodbudili razstrupljanje, pijte korenčkov sok.
Če bi radi spodbudili razstrupljanje, pijte korenčkov sok.

Odpovedati se je treba tudi alkoholu, nikotinu, sladkorju, transmaščobam, prepečenemu mesu in mesninam, saj so vse to strupi za naše telo, pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka v Centru Holistic. »Prvi korak k bolj zdravemu prehranjevanju je, da se založimo s svežo in lokalno zelenjavo, nesladkim sadjem, hladno stiskanimi olji, oreški, stročnicami, žiti brez glutena, začimbami in zeliščnim čajem. Stiskajte si zelenjavne sokove, moj favorit je korenček z ingverjem,« svetuje in dodaja, da bomo tako telo oskrbeli z vitamini, minerali in encimi ter spodbudili razstrupljanje.

Priporoča tudi uporabo zeolita, ta nase veže strupe, ki so se nakopičili v nas, in jih odplakne iz telesa. Ne pozabite na dovolj sveže vode, opozarja sogovornica: "Osnova naj bo vsaj dva litra na dan in naj ne bo mrzla. Tudi čaji so odlična izbira, koprivni pomaga razstrupljati jetra in odstranjevati toksine.« Ob spremenjenem režimu prehranjevanja je pomembno tudi gibanje. Odlična izbira so hitra hoja, lahek tek, kolesarjenje in hoja v hrib.
 

Odlična izbira je post


Vsekakor drži, da je vsako leto ob tem času veliko vprašanj, še več pa nasvetov, kako in kdo se lahko sploh loti čiščenja telesa. Marsikoga je ob poplavi nasprotujočih si informacij strah, da si ne bo naredil več škode kot koristi. Dimičeva pravi, da je bojazen odveč, če smo zdravi. »Kandidati za razstrupljanje smo vsi zdravi in odrasli ljudje. V tujini je razstrupljanje prvi korak pri zdravljenju večine bolezni. Razstrupljanje ni primerno za otroke, nosečnice, doječe mame in vse z resnimi obolenji, če jih ob tem ne spremlja za to usposobljen zdravnik.«

Pomembno je, da se ga lotimo takoj, ko se za to odločimo, pravi sogovornica. »Razstrupljanja se lotimo danes in ga ne prelagajmo na jutri. Prej ko bomo začeli, prej bo naše telo delovalo bolj zdravo in vitalno. Spremenimo prehrano, začnimo se gibati, opustimo uživanje nezdrave hrane, alkohola in prenehajmo kaditi.«


Obstaja veliko tehnik razstrupljanja. Ni malo takih, ki pravijo, da naj bi bil le post oziroma manjši vnos hrane pravilna oblika čiščenja telesa. Dimičeva se strinja. »Post s sokovi ali juhami je odlična pot k razstrupljanju, saj telesu omogočimo počitek od nenehnega prebavljanja in presnavljanja in se lahko res posveti razstrupljanju. Za zdravega človeka je post na zelenjavnih juhah in zelenjavnih sokovih odlična izbira,« pravi Alja Dimic in bralcem, ki razmišljate, da bi po praznikih razbremenili svoj organizem, priporoča post s sveže stisnjenimi sokovi.
Če bi radi spodbudili razstrupljanje, pijte korenčkov sok.
Če bi radi spodbudili razstrupljanje, pijte korenčkov sok.

»Odlična izbira so korenčkov sok, korenčkov sok z ingverjem, sok iz zelene listnate zelenjave in sok iz zelene listnate zelenjave in jabolka. Ker je zima, priporočam tudi uživanje zelenjavnih juh.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije