PREVENTIVA

Rak debelega črevesa: osem navad, ki lahko rešijo življenje

Obstajajo vsakodnevne navade, s katerimi je mogoče znatno zmanjšati tveganje za raka na debelem črevesu.
Fotografija: Primerna količina vitamina D varuje tudi pred rakom debelega črevesa. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Primerna količina vitamina D varuje tudi pred rakom debelega črevesa. FOTO: Thinkstock

Rak debelega črevesa je tretje najpogostejše maligno obolenje, ki se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja, je pa tveganje zanj mogoče zmanjšati s preprostimi vsakodnevnimi navadami.

Manj sedenja

Dolgo sedenje negativno vpliva na zdravje. Krivo je za bolečine v hrbtu, veča tveganje za srčne bolezni, bolezni ožilja, za sladkorno bolezen in debelost. Telesna neaktivnost prav tako spodbuja vnetne procese v organizmu, kronična vnetja pa so lahko pogoj za raka na debelem črevesu, opozarjajo strokovnjaki.Če torej vaše delo zahteva veliko sedenja, si vsaj vsako uro vzemite nekaj kratkih minut odmora, se razgibajte in tako zmanjšajte tveganje za omenjeno maligno obolenje.

Pojdite na sonce

Poskrbite, da boste vsaj pol ure na dan preživeli na soncu. Sončne žarke ulovite zjutraj ali zvečer in tako telesu zagotovite primerno količino vitamina D. Zmerno izpostavljanje soncu med drugim zmanjša tveganje za raka debelega črevesa.

Jejte več celih žit

Cela žita bi morala biti redno zastopana na jedilnikih, saj med drugim ohranjajo zdrava prebavila. Živila, kot so rjavi riž, oves, kvinoja in druga varujejo pred različnimi oblikami raka, tudi pred rakom na debelem črevesu.

Jejte več zelenjave

Zelenjava vsebuje veliko vlaknin, ki omogočajo normalno delovanje organizma in so odlična v preventivi pred rakom debelega črevesa ter drugih bolezni prebavil.

Pogosteje si privoščite ribe

Ribe so bogate z beljakovinami ter omega tri maščobnimi kislinami, ki skrbijo za zdrava prebavila in zdravje na sploh. Po vsebnosti omega tri maščob prednjačijo sardele, divji losos in tune.

Prenehajte kaditi

Nobenega dvoma ni, da kajenje škoduje zdravju. A ne samo pljuč in srca, temveč negativno vpliva tudi na prebavila in veča tveganje za raka debelega črevesa.

Ohranjajte primerno telesno težo

Z vzdrževanjem primerne telesne teže je mogoče zmanjšati tveganje za raka debelega črevesa.

Redno obiskujte zdravnika

Z rednimi kontrolami je mogoče odkriti nepravilnosti na sluznicah debelega črevesa, zlasti polipe ,in tako ukrepati, preden se pojavijo maligne tvorbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije