DOPUST

Prva pomoč v kovčku

Dopust je za večino že pred vrati, zato velja še zadnjič pokukati v potovalke in preveriti, ali je na kupu vse najnujnejše; predvsem zdravila in sredstva za prvo pomoč.
Fotografija: Zdravila in pripomočke spakirajte v priročno torbico.
Odpri galerijo
Zdravila in pripomočke spakirajte v priročno torbico.

Čeprav neradi razmišljamo, da nas bodo med težko pričakovanim oddihom doletele zdravstvene nevšečnosti, je treba pomisliti tudi na to možnost in si zagotoviti kar se da mirne počitnice. Ste torej pripravili sredstva za prvo pomoč in predpisana zdravila z navodili ter se pozanimali o zdravstveni oskrbi v deželi, v katero potujete, in si uredili zavarovanje?
V potovalki ne sme zmanjkati prostora za zdravila in prvo pomoč! FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
V potovalki ne sme zmanjkati prostora za zdravila in prvo pomoč! FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Med najosnovnejše pripomočke spadajo repelenti in sredstva za zaščito pred sončnimi žarki. S prvimi se bomo namreč ubranili nadležnih komarjev in klopov, ne pozabimo pa niti na sredstva za lajšanje težav po morebitnih pikih, največkrat bomo potrebovali kaj hladilnega, morda pa tudi kaj za ublažitev alergijske reakcije.
Ne pozabite na kremo za sončenje.
Ne pozabite na kremo za sončenje.

Sredstva za zaščito pred soncem naj se ponašajo s kar se da visokim faktorjem, ne pozabimo niti na mazilo ob morebitnih opeklinah ali pa hranljivo kremo, s katero bomo koži povrnili vlago po dolgem dnevu, preživetem pri visokih temperaturah.

Tisti, za katere poležavanje na plaži ni ravno pojem oddiha, temveč dopust raje preživljajo aktivno, bodo morda potrebovali tudi kakšen obliž ali povoj, pa sterilno gazo, povoj, razkužilo … Tisti, ki jim med vožnjo rad nagaja želodec, pa naj ne pozabijo na sredstvo proti slabosti, zalogo praškov za nadomeščanje izgubljene soli ob morebitnem bruhanju ali driski, mnogim pa se med potovanjem izneveri prebava, zato naj bodo pri roki tudi sredstva proti zaprtju. Če prebavne težave ne pojenjajo ali jih spremlja vročina, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika!


To naj velja predvsem za družine z majhnimi otroki, ki naj ne pozabijo niti na priročni termometer in sredstva za zniževanje telesne temperature, a tudi kakšno protibolečinsko sredstvo ne bo odveč, saj jo vsakomur lahko nepričakovano zagode glavobol ali zobobol. Posebno previdnost pri pripravi prtljage naj potrebnim zdravilom namenijo nosečnice in doječe matere, ki naj se izogibajo tveganim krajem ali adrenalinskemu dopustovanju.

Ne pozabite na zdravila, ki vam jih redno predpisuje zdravnik: z vami naj potujejo v originalni embalaži, hranite pa jih po navodilih! Po potrebi pred potovanjem opravite zdravniški pregled in se posvetujte o morebitnem tveganju na poti.


Če potujete v kraje, kjer je slabši dostop do zdravniške oskrbe in zahtevajo cepljenje ali zaščito s posebnimi zdravili, se pravočasno oglasite pri osebnem zdravniku ali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer boste prejeli vse informacije o potrebnih preventivnih ukrepih. In še, ne pozabite na kartico zdravstvenega zavarovanja in ustrezno potrdilo o zavarovanju za tujino! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije