AJURVEDA

Prva pomoč proti stresu

Ajurvedski zdravniki priporočajo vaje za razbremenitev. Če se boste redno sproščali, boste kos vsem izzivom.
Fotografija: Vsak dan si vzemite tri minute za globoko dihanje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsak dan si vzemite tri minute za globoko dihanje. FOTO: Guliver/Getty Images

Ajurvedski zdravniki pri svojem delu upoštevajo moč misli. Negativna misel je zanje kot kaplja barve, ki pade v bazen vode. Najprej jo rahlo obarva, če pa jih je vedno več, postane voda temnejša. Enako je z umom, ki ga zastrupljajo negativne misli. Svetujejo, da jih preženete s preprosto tehniko osredotočanja nanje. Večkrat na dan si nastavite alarm na telefonu ali budilko. Ustavite se in poglejte, kaj razmišljate in občutite. Ozavestite svoje misli, nato pa se odločite, ali jih želite spustiti, jih zamenjati s spodbudnejšimi ali vztrajati pri njih.

Nadzor nad svojim razmišljanjem podprite z dihanjem. Kisik namreč popravlja in obnavlja celice ter skrbi za njihovo energijsko pretočnost. Vdihnemo 20- do 30.000-krat na dan, če smo primerno oskrbljeni s kisikom, pa so naše oči jasnejše, koža je videti sveža, mišice so bolj prožne, pljuča se povečajo in ne čutimo stresa. Vsak dan zato za tri minute lezite na hrbet, z rokami na spodnjem delu reber. Mirno globoko vdihujte in izdihujte. Opazujte svoj dih in se osredotočite nanj.

Tretji ajurvedski zlati nasvet je povezovanje z Zemljo. Telo je sestavljeno pretežno iz vode in mineralov, oboje pa dobro prevaja elektriko. Čez dan se je v nas nabere vedno več, saj uporabljamo telefone, brezžični internet, televizijo in nosimo sintetične materiale. Statična energija tako pogosto ostane v telesu, saj nam stik z Zemljinim površjem, ki je nekakšno elektromagnetno cedilo, ki izniči te vplive, preprečujejo ovire, kot so čevlji, preproge, beton … Vsakodnevno povezovanje z Zemljo bo pomagalo – ne samo v obliki športa, proti posledicam stresa, glavobolu, utripanju srca in živčnosti se bosi sprehodite po travi ali pesku. Nato se ustavite, povežite z Zemljo, zaprite oči in si predstavljajte kaj lepega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije