ZDRAVJE

Pripravljene na menopavzo?

Konec enega obdobja in začetek drugega nekatere ženske komaj opazijo, druge pa povsem preseneti in jim naprti kopico težav; s spremembami, ki jih prinaša, se je mogoče spopasti.
Fotografija: Vam je neznosno vroče? Simptome menopavze je mogoče ublažiti. Fotografiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vam je neznosno vroče? Simptome menopavze je mogoče ublažiti. Fotografiji: Guliver/Getty Images

Le zakaj je v prostoru nenadoma tako topleje? Zakaj je mož tako nadležen? In čemu prebujanje sredi noči? Mnoge se sprašujejo vse to in še kaj, ko prestopijo tisto čarobno mejo. Menopavzo. Ta naznanja konec enega obdobja in začetek drugega, a ne brez pompa. Velikokrat je prav glasna in nadležna, edina tolažba pa je ta, da je simptome mogoče blažiti, če ne, pa bodo prej ali slej mimo!

Rekreacija dobro dene, splača se potruditi!
Rekreacija dobro dene, splača se potruditi!
Stresu se dandanes težko ognemo, ko pa nagajajo hormoni, je lahko še izrazitejši in intenzivnejši, ponagaja nam lahko tudi spomin, pojavi se zmedenost. Zato je nujno, da se ženske ob prelomnici naučijo sproščanja, zelo dobra pot do pomiritve je meditacija. Ta lahko povrne telesu energijo in moč za spopadanje z novimi izzivi, odlično pa se dopolnjuje z rekreacijo! Veliko spite in dobro jejte. Vse to bo pomagalo tudi pri nihanju razpoloženja! In seveda, težav se nikakor ne gre sramovati, zato naj bo pogovor z bližnjimi samoumeven, pa tudi s strokovnjakom, če je treba.

Vročinski valovi so zelo očitna nadloga menopavze, a se je tudi z njimi mogoče spopadati. Zelo praktično je oblačenje po sistemu čebule, torej večplastno, da se lahko po potrebi hitro ohladimo, oblačila naj bodo zračna in iz naravnih materialov, da se znojenje lažje uravnava. Če je mogoče, znižajte temperaturo v prostoru in ne pozabite na dodaten vnos tekočine! Izogibajte se pekoči hrani, dosledno uživajte morebitna predpisana zdravila. In spet, če se s težavami ne zmorete spopasti same, ne omahujte z obiskom pri zdravniku. Morda bo lahko pomagal.


Se ponoči zbujate? Niste edini, a si lahko do sladkih sanj pomagate tudi sami. Sobo ohladite na primerno temperaturo in jo pred spanjem temeljito prezračite. Po potrebi zamenjajte vzmetnico in vzglavnik, spite v zračnih oblačilih. Ne uživajte alkohola v večernih urah in jejte lahko hrano. In če ne gre, obiščite zdravnika!

Suhost vagine? Nič nenavadnega in, spet, vsaka zadrega ob tem je nepotrebna. A ker je težava lahko zelo nadležna in tudi boleča, ne omahujte z obiskom pri zdravniku. Lahko vam pomaga z ustreznim mazilom in koristnim nasvetom glede prehrane.
In še, sama menopavza naj ne bi izgovor za pridobivanje teže – v tem obdobju se presnova ne glede na počutje in zdravje rada upočasni, zato je že pred hormonskimi spremembami nujno spremeniti prehranski režim in okrepiti telesno vadbo. Ne le da se boste tako ubranili pred neželenimi kilogrami, zmanjšali boste tudi tveganje za različna obolenja, ki se rada pojavijo v zrelih letih, pa še okrepili mišice ter kosti in si tako zagotovili varno jesen življenja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije