Preverite, kakšna je verjetnost, da umrete zaradi koronavirusa

Večja je verjetnost, da se nekdo rodi s šestimi prsti na roki ali nogi.
Fotografija: Smrtnost zaradi novega koronavirusa narašča s starostjo. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Smrtnost zaradi novega koronavirusa narašča s starostjo. FOTO: Getty Images

Skupaj s številom okuženih in smrtnih žrtev novega koronavirusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, narašča tudi panika med ljudmi. To je še okrepila novica o prvem primeru, ko se je neka Japonka iz Osake, stara več kot 40 let, z novim koronavirusom okužila še drugič. Okužbo so ji prvič potrdili 29. januarja. Po prvem pozitivnem testu so jo sprejeli v bolnišnico, nato pa so 1. februarja, ko se ji je zdravstveno stanje izboljšalo, od tam odpustili. Ob kontrolnem pregledu 3. februarja je bil njen test negativen, kasneje pa so se doma pojavili kašelj, boleče grlo ter bolečine v prsnem košu. Ko so jo 26. februarja ponovno testirali, je bil njen test na okužbo z novim koronavirusom spet pozitiven.


Več o koronavirusu preberite na povezavi.


Med smrtnimi žrtvami zaradi virusa so predvsem starejše osebe in osebe, ki so imele že pred tem zdravstvene težave. Pristojni svarijo, da je panika odveč, da sars-cov-2 ni nevarnejši od gripe ali cestnih prometnih nesreč. Hkrati pa dodajajo, da previdnost ni odveč, in pozivajo k preventivnim ukrepom, med katere sodi tudi redno in temeljito umivanje rok.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavlja število obolelih, umrlih in tudi tistih, ki so okrevali. Začeli pa so krožiti tudi podatki o stopnji smrtnosti po starostnih skupinah. Strokovnjaki izpostavljajo, da pri mlajših od devet let ni bilo nobenega primera smrti, vsi oboleli otroci v tej starostni skupini – teh je okoli sto – pa so ozdraveli.

Smrtnost pri mlajših od devet let je tako ničodstotna, nekoliko večja, in sicer 0,2-odstotna, je pri otrocih, starih med deset in 15 let, ter pri mladih (16–39 let). To pomeni, da bo od 500 obolelih eden umrl, ostalih 499 bo ozdravelo.

Pri ljudeh v zrelih letih je smrtnost 0,4-odstotna, pri starejših pa 1,3-odstotna. Smrtnost začne naraščati pri starejših od 60 let, največja, in sicer 14,8- odstotna, pa je pri starejših od 80 let, kar pa še vedno pomeni, da jih 85 odstotkov obolelih v tej starostni skupini preboli.

Izračun odstotka ozdravljenih po starostnih skupinah. Vir: WHO
Starost 10–15 16–19 20–39 40–49 50–59 60–69 70–79 80+
Odstotek ozdravljenih 99,8 99,8 99,8 99,6 98,7 96,4 92,0 85,2

Med milimi in hujšimi primeri okužbe ni bilo smrtnih primerov, med kritično obolelimi pa 49-odstotna. Pri moških je smrtnost 2,8-odstotna, pri ženskah pa 1,7-odstotna, saj naj bi imele po mnenju nekaterih zdravnikov ženske močnejši imunski sistem kot genetsko prednost, ki naj bi pomagala otrokom med nosečnostjo.

Na svetu je približno 7,8 milijarde ljudi, z virusom je okuženih nekaj več kot 82 tisoč ljudi, umrlo jih je nekaj več kot 2.800, ozdravelo pa 33 tisoč. Verjetnost, da boste naleteli na nekoga, ki je okužen, je majhna, po nekaterih izračunih 0,7-odstotna. Ta verjetnost se poveča, če ste se nahajali na katerem od območij, kjer se virus širi. Verjetnost, da se boste okužili z virusom, pa je 1 proti 714 oziroma 0,14-odstotna. To pomeni, da je večja verjetnost, da se nekdo rodi s prstom več na roki ali nogi (0,2-odstotna).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije