PREBAVA

Preprosti nasveti za premagovanje napihnjenosti

Ker napihnjen in napet trebuh še zdaleč ni prijetna zadeva, je dobro poznati načine, s katerimi je mogoče omiliti težavo.
Fotografija: Jutranjo napihnjenost preženite z večernimi navadami. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Jutranjo napihnjenost preženite z večernimi navadami. FOTO: Thinkstock

Včasih se že zjutraj prebudite z napihnjenim trebuhom, kar ni najboljša popotnica za začetek dneva. A če boste zvečer pozorni na nekaj malenkosti, bo zgodba po novem povsem drugačna.

Jejte za mizo

Običajno krožnik z večerjo vzamete v dnevno sobo, se z njim usedete pred televizijo in mimogrede pospravite njegovo vsebino. To je prva napaka, zaradi katere se zjutraj zbudite z napetim trebuhom. Ker niste pozorni na hrano, jeste hitro, s tem zaužijete veliko zraka, ki se kopiči v želodcu. Pojejte raje za mizo. Počasi in v miru ter zraven obroka ne pijte sokov ali vode. Tudi s tem povečujete možnost za napihnjenost.

Masirajte trebuh

Eden od razlogov za napihnjenost je zaprtje. Nežna, krožna masaža trebuha pred spanjem spodbudi delovanje prebavil, odpravlja zaprtost in s tem pripomore k lepemu trebuhu.

Pozabite na vitaminske dodatke

Z uravnoteženo prehrano telo dobi vse potrebne hranljive snovi in vitaminski dodatki niso potrebni. Če jih kljub vsemu uživate, jih ne jemljite zvečer. Velikokrat so jim namreč dodane težko prebavljive snovi, tudi gluten in laktoza, zato preobremenijo želodec.

Pomirite se

Telo se na stres odziva na različne načine. Pri nekaterih izzove mozolje, pri drugih povzroča slabo prebavo. Zato je eden od načinov za premagovanje napihnjenost tudi sproščanje, ki si ga privoščite pred spanjem in čim večkrat na dan.

Pozabite na gazirane pijače

Te v nobenem primeru niso priporočljive, zvečer pa se jim izogibajte tudi v prid preprečevanja jutranje napihnjenosti.

Privoščite si metin čaj

Ta je idealen za dobro prebavo, hkrati pomirja in zagotavlja sitost. Če si ga boste vsak večer privoščili skodelico, vas zjutraj ne bo več pozdravil napihnjen trebuh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije