PEDIKURA

Preprečite vraščanje nohtov

Vrasli nohti na nogah so največkrat posledica neprimerne nege.
Fotografija: S pravilno nego preprečite vraščanje nohtov. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
S pravilno nego preprečite vraščanje nohtov. FOTO: Thinkstock

Vrasli nohti na nogah niso le neprijetni na pogled, temveč so tudi zelo boleči in ovirajo lahek korak. Najpogosteje so posledica neprimerne nege. Kako pa jih urejati, da bi jih preprečili?

Pravi pripomočki

Vseeno je, ali nohte na nogah urejate s ščipalnikom ali škarjicami, pomembno je, da so pripomočki za nego in urejanje ostri ter čisti. Le s takimi je mogoče zagotoviti natančen, oster rez in preprečiti okužbe nohtov, ki prav tako kazijo njihov videz.

Dovolj pogosto

Sicer je pogostost striženja nohtov odvisna od tega, kako hitro rastejo, a običajno bi jih morali pristriči enkrat na teden. Predolgi nohti ne ovirajo le hoje, ampak se v obutvi lahko tudi zlomijo, počijo ali drugače poškodujejo.

Prava dolžina in oblika

Prekratko pristriženi nohti se lažje vrastejo, zato je pomembno, da jih ne postrižete čisto do kože, temveč naj ostanejo dolgi približno dva milimetra. Na nogah nohte vedno režite vodoravno. Pravilen rez preprečuje njihovo vraščanje.

Pravi čas

Nohte na nogah je priporočljivo rezati po prhanju ali kopanju, saj so tedaj mehkejši in jih je lažje oblikovati. Po striženju jih popilite in tako poravnajte njihove ostre robove.

Nega obnohtne kože

Te ne strizite, temveč jo s primernim pripomočkom potisnite ob rob nohta. Obnohtna kožica nohte varuje pred bakterijami, zato je ne smete poškodovati, priporočljivo pa jo je negovati s temu namenjenimi olji ali serumi, saj le zdrava kožica omogoča prav take in zato na pogled lepe nohte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije