Premik kazalcev je lahko stresen

Izogibamo se pretiranemu uživanju nezdrave hrane in kave, poskrbimo za redno gibanje.
Fotografija: V nekaj dnevih se bomo navadili na novo uro.
Odpri galerijo
V nekaj dnevih se bomo navadili na novo uro.

Konec minulega tedna smo premaknili kazalce na uri na poletni čas, to pa povzroča stres našemu organizmu, ki potrebuje čas, da se privadi na novi ritem spanja in prebujanja. Premik na poletni čas najbolj prizadene sove, torej vse, ki so bolj aktivni ponoči.
Koronavirus nas je prisilil, da smo se že navadili telovadbe doma. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Koronavirus nas je prisilil, da smo se že navadili telovadbe doma. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Zaradi izgubljene ure spanca je prve tri dni po spremembi višja stopnja infarktov, in to za pet oziroma šest odstotkov, kažeta ameriška in švedska raziskava, slednja je pokazala še, da se že dan po prehodu nazaj na zimski čas število infarktov zmanjša za pet odstotkov. Pogostejše so tudi motnje spanja, razpoloženja. Telo pač potrebuje nekaj časa, da se prilagodi, koliko, je odvisno od posameznika, njegove notranje ure in tudi tega, ali smo zdravi ali kronični bolniki; slednji morajo redno jemati predpisana zdravila.


V naslednjih dnevih bodite do sebe (in drugih) potrpežljivi, razporedite si čas za delo in počitek, jejte lažjo hrano, izogibajte se pretiranemu uživanju kave in pravega čaja, zlasti v večernih urah, pa pretiranemu uživanju maščob in škodljivim razvadam, kot sta kajenje in pitje alkohola. In ne pozabite na gibanje, če ne zunaj, pa v dnevni sobi ali na balkonu: redno gibanje je temelj zdravja, ker se utrudimo, pa pomaga tudi k boljšemu spancu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije