KAVA ALI NE?

Prebujeni brez kave

Strokovnjaki pravijo, da kave ne bi smeli piti na prazen želodec, saj si tako lahko škodimo; začnimo dan z zelenim čajem ali metinim, otrokom koristi šipkov, veseli bodo kakava.
Fotografija: Ne odpravlja le utrujenosti, preprečuje oziroma zdravi celo prehlad. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne odpravlja le utrujenosti, preprečuje oziroma zdravi celo prehlad. FOTO: Guliver/Getty Images

Marsikdo dan, jutro, bi bilo bolje zapisati, začne s skodelico kave, vroče, črne, morda s kapljico mleka. A veliko prehranskih strokovnjakov pravi, da je ne bi smeli piti navsezgodaj, na prazen želodec, saj imamo v tem primeru zaradi nje več škode kot koristi. V želodcu se namreč pospešeno izloča kislina in se pomika naprej po prebavnem traktu, s tem pa viša tveganje nastanka čirov, gastritisa, sindroma razdražljivega črevesja ...
Kakav bo navdušil zlasti otroke. FOTO: Guliver/Getty Images
Kakav bo navdušil zlasti otroke. FOTO: Guliver/Getty Images

Znano je, da kava vpliva na nivo kortizola v telesu, zlasati zjutraj; njegova povišana raven lahko okrepi občutek stresa in tesnobe. Hrana pred kavo bo ublažila ta učinek. Torej: če že pijete kavo, prej nekaj pojejte.
Kadar govorimo o prvem jutranjem napitku, tako alternativna kot zahodna medicina prednost dajeta tistim, ki naravno spodbudijo prebavo in čiščenje strupov iz organizma.

Namesto kave si naredite zeleni čaj; tudi ta vsebuje kofein, ki vas bo prebudil, poleg tega pa še niz sestavin, ki dobro vplivajo na zdravje. Je močan antioksidant, krepi srce in krvožilni sistem, pospešuje metabolizem, regulira nivo sladkorja v krvi itd. Če ne marate zelenega, si pripravite drugega, glogov, na primer je za ljudi, ki se težko, počasi zbujajo, a imajo že takoj zahtevne naloge in potrebujejo dober začetek.
Ne odpravlja le utrujenosti, preprečuje oziroma zdravi celo prehlad. FOTO: Guliver/Getty Images
Ne odpravlja le utrujenosti, preprečuje oziroma zdravi celo prehlad. FOTO: Guliver/Getty Images

Glog od nekdaj velja za zdravilno rastlino, zlasti za krepitev srca, dober je tudi za pomirjanje. Podobno bo vplival šipkov čaj, ki ga osladimo z medom: preskrbel nas bo z energijo, zlasti primeren je za šolarje in študente. Prelijemo ga v termovko, da ga lahko odnesejo s sabo, in mlačnega pijejo vse dopoldne. Tudi metin bo koristil, raziskave so namreč pokazale, da nas prebudi že vonj mete; aktivira možgane, preprečuje utrujenost in izgubo spomina, če jih omenimo le nekaj. Pa še sami jo lahko gojimo, celo v lončku na okenski polici ali na balkonu.


Poskusite lahko s cikorijo, nadomestek kave, ki velja za dober napitek za začetek dneva, pijejo lahko starejši in tudi otroci. Slednjim bo verjetno še najbolj všeč kakav, a mora biti pravi, 70-odstotni. Je okusen in zdrav obenem, vsebuje namreč precej antioksidantov. Za še boljši okus dodajte cimet ali vaniljo. Pripravite ga s kravjim mlekom ali pa uporabite ovseni, mandljev, sojin napitek. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije