PAZITE

Praznično prenajedanje

Ob misli na obloženo mizo se nam cedijo sline, a če ne znamo biti zmerni, je hitro lahko vsega preveč in si nakopljemo prebavne težave, s tem vred pa tudi slabo razpoloženje.
Fotografija: Ne, ni nam treba pojesti vsega! FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne, ni nam treba pojesti vsega! FOTO: Guliver/Getty Images

Prazniki so pred vrati, in to tisti, ki jih ni mogoče preživeti brez bogato obložene mize. Se tudi vi med velikonočnim koncem tedna komajda brzdate pri prehranjevanju?

Koliko jajc je dovolj, koliko šunke zadostuje? In, seveda, koliko kosov potice je zares preveč? Marsikdo se po veliki noči z obžalovanjem gladi po trebuhu – kaj ko bi prenajedanje raje preprečili? Upoštevajte te nasvete – pa ne le med prazniki, primerni so za vsak dan!

Koliko jajc je preveč? FOTO: Guliver/Getty Images
Koliko jajc je preveč? FOTO: Guliver/Getty Images

Če nismo lačni, ne jejmo. Med prazniki je to sicer izjemno težko, kajti dobrot in specialitet je veliko več kot po navadi, vsakdo ponosno predstavlja svojo potico, jajc pojemo več, kot bi si jih pripravili ob običajnem dnevu, pri vsakem sorodniku je treba okusiti šunko. Kajti vsak pravi, da je njegova najboljša! A dejstvo je, da nam ni treba okusiti vsega, kar nam ponujajo, pravico imamo reči ne, saj je naše zdravje pred bontonom. Sicer pa poskrbimo, da na našem krožniku vedno kraljuje zelenjava: če bo te vedno največ, bomo zase naredili ogromno. Lahko pa pretentamo tudi sami sebe, tako da si hrano naložimo na manjši krožnik! Samo enkrat, seveda.

Spadate tudi vi med tiste, ki se težko uprete dobrotam, zaradi katerih potem trpite? FOTO: Getty Images/istockphoto
Spadate tudi vi med tiste, ki se težko uprete dobrotam, zaradi katerih potem trpite? FOTO: Getty Images/istockphoto

Pomembno je tudi, da jemo počasi. To je ključ do vitke postave, kajti možgani šele kakšnih dvajset minut od začetka prehranjevanja pošiljajo signale sitosti – v tem času pa lahko, če se ne brzdamo, naredimo že zelo veliko škode. Jetra so naša glavna čistilna naprava, skrbijo za to, da škodljive snovi dodobra izločimo iz telesa. Če smo preobremenjeni z veliko količino težke hrane, svojih nalog ne zmorejo več uspešno opravljati, zato ni čudno, da smo po praznikih utrujeni, brez energije, imamo slabo prebavo, nečisto kožo. Pomembno je, da se tudi med prazniki dovolj gibamo. Ne, saj ni treba sesti na kolo ali se podati v hribe na samo velikonočno nedeljo in zanemariti tradicionalnih družinskih praznovanj, a za sprehod, ki bo ugodno vplival na presnovo in počutje, se vedno najde čas.

Ne pozabite si vzeti časa zase in za svoje telo. FOTO: Guliver/Getty Images
Ne pozabite si vzeti časa zase in za svoje telo. FOTO: Guliver/Getty Images

Če se miza šibi od dobrot, ki se jim težko upiramo, je nujno reči ne vsaj alkoholu. Ta vsebuje veliko kalorij, sploh če pijemo koktajle s sadnimi sokovi in drugimi dodatki. Če že uživamo alkohol, ne pozabimo na zadostno količino vode! Pri izdatnih obrokih je priporočljiva mineralna voda, ki bo ugodno spodbudila prebavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije