USTNA HIGIENA

Pomlajevalno drgnjenje jezika

Strgalo jezika naj bi bilo najbolj učinkovito orožje proti staranju. Razmerje bakterij v ustih vpliva na številne biokemične procese v telesu.
Fotografija: Čiščenje jezika ohranja mladost.
Odpri galerijo
Čiščenje jezika ohranja mladost.

Videti je, da bomo v prihodnje za ohranjanje mladostnega videza uporabljali preprosto napravo, ki bo nadomestila drage kreme proti gubicam, injekcije botoksa in še dražje vsadke. Vse kaže, da bo novo, najbolj učinkovito in cenovno ugodno orodje za ohranjanje mladosti strgalo jezika, ki stane le nekaj evrov.

To je seveda slišati bizarno, najnovejše znanstvene študije dokazujejo, da nam uravnoteženo razmerje bakterij v ustih, še posebno na jeziku, kjer jih živi več kot 200, zagotavlja mladostni videz. To je zaradi tega, ker ustne bakterije proizvajajo oziroma pomagajo proizvajati dušikov oksid, ki igra ključno vlogo pri regeneraciji poškodovanih in starih celic.

Učinkoviteje od ščetke

Eden vodilnih strokovnjakov za dušikov oksid na svetu dr. Nathan Bryan je povedal, da vsakodnevno drgnjenje zadnjega dela jezika za vsaj pet sekund z ukrivljenim kovinskim strgalom odstrani veliko koščkov hrane in drugih nepotrebnih reči in tako pomaga rasti dobrim bakterijam. Dr. Bryan je strokovnjak za molekularno medicino iz Baylor College of Medicine v Teksasu. "Naši podatki kažejo, da bakterije na jeziku prispevajo približno 50 odstotkov celotne telesne proizvodnje dušikovega oksida. Drgnjenje jezika omogoča večjo diverziteto in uspešnejšo rast dobrih bakterij in s tem povečano proizvodnjo dušikovega oksida."
Večina strgal jezika je sestavljenih iz kovinskega dela v obliki črke u in plastičnih ročajev. Po jutranjem ali večernem ščetkanju z njim nežno podrgnemo po površini jezika od zadnjega konca naprej. To naj bi bilo bolj učinkovito kot čiščenje z zobno ščetko, ker imajo ščetke bolj mehke ščetine, ki ostanke hrane zgolj premikajo sem ter tja in jih ne odstranijo tako kot rigidni deli strgala.
Po petih sekundah drgnjenja naj bi uspevale dobre bakterije. FOTOgrafije: guliver/GETTY IMAGES
Po petih sekundah drgnjenja naj bi uspevale dobre bakterije. FOTOgrafije: guliver/GETTY IMAGES

Trije procesi

Znanstveniki pojasnjujejo, da je staranje posledica treh dejavnikov. S časom se telomere na skrajnih koncih naših kromosomov, ki pomagajo naši dednini pri pravilni delitvi, začnejo kvariti. To pomeni, da z leti postajajo kopije našega DNK vedno slabše, vedno več je napak. Z leti tudi mitohondriji v naših celicah ne delujejo več tako intenzivno kot nekoč, zato celice dobijo manj energije. Tretji razlog pa je, da postajajo matične celice vedno bolj neučinkovite, zato ima naše telo vedno več težav z odpravljanjem škode.


Dr. Bryan, ki bo objavil še eno študijo o povezavah med ustnimi bakterijami in našim zdravjem, je povedal, da dušikov oksid regulira vse tri omenjene procese in zavira njihov propad. Vse dobre ustne bakterije izdelujejo nitrite, ki se nabirajo v naši slini. Ko goltamo, se nitriti pomešajo z želodčno kislino in proizvedejo dušikov oksid. Ta proces ščiti telesna tkiva pred staranjem.
Z redno uporabo naj bi se prav vsak organ našega telesa, od notranjih organov do kože, staral počasneje. Bolj ko smo stari, bolj je pomembno, da imamo pravo razmerje ustnih bakterij. S staranjem počasi izgubljamo sposobnost proizvodnje dušikovega oksida. Ko dosežemo 40 ali 50 let, ga imamo le še polovico. Čeprav so te znanstvene ugotovitve nove, pa drgnjenje jezika ni novo, saj ljudje to počnemo že na tisoče let. Je del indijske ajurvedske medicine, ki ga izvajajo zvezdnice, kot sta Gwyneth Paltrow in Sarah Ferguson. Redno čiščenje ame, domnevno strupene prevleke jezika, svetujejo za dobro zdravje. Z drgnjenjem se izboljša delovanje brbončic – gre za prakso, ki jo priporočajo starostnikom. »Do srednjih let se naše brbončice obnovijo približno na deset dni. Potem se to upočasni in okušalne brbončice ter njihova učinkovitost hitro upadejo. S starostjo se zniža produkcija sline. Če združimo manj sline in manj brbončnic, lahko razumemo, da je manj okušanja za marsikoga nekaj stvarnega.«
Strganje jezika naj bo stalnica naše ustne higiene.
Strganje jezika naj bo stalnica naše ustne higiene.

Jezik kot gojišče bakterij

Seveda ima drgnjenje jezika tudi druge pozitivne učinke, na primer pri odpravljanju slabega zadaha, saj je kar polovica vseh primerov slabega zadaha posledica nabiranja bakterij na jeziku. Z drgnjenjem zob odstranimo približno polovico mikrobov, ki so odgovorni zanj, s strganjem jezika pa skupaj kar tri četrtine. Strokovnjakinja za dlesni dr. Reena Waida je prepričana, da bi moralo biti drgnjenje jezika del naše vsakodnevne rutine tako kot ščetkanje zob. »Na našem jeziku živijo številne bakterije, ker je tam odlično okolje za njihovo bohotno rast. Navadno se prav na zadnjem delu skriva velika večina bakterij, medtem ko jih je na konici bistveno manj. Drgnjenje odstrani bakterije, ki povzročajo zadah, in pomaga izboljšati okušanje.«

Na trgu so tudi zobne ščetke s strgalom za jezik.
Na trgu so tudi zobne ščetke s strgalom za jezik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije