REKREACIJA

Pomlad je čas za tek

Marca se prebuja narava, višje temperature nas vlečejo ven, na zrak, v gibanje: če ste zimo presedeli, začnite trenirati postopoma.
Fotografija: Ne pretiravajte, da se vam tek ne priskuti in si ne nakopljete poškodb. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne pretiravajte, da se vam tek ne priskuti in si ne nakopljete poškodb. FOTO: Guliver/Getty Images

Visoke temperature bodo počasi pregnale zimo in vse bolj nas bo vleklo ven, na sonce, zrak. Višje temperature pomenijo, da se bo začela sezona vadbe na prostem; čeprav nekateri rekreativci zunaj trenirajo vse leto, tudi pozimi, začetek marca velja za začetek zunanje vadbe.

Ne pretiravajte, da se vam tek ne priskuti in si ne nakopljete poškodb. FOTO: Guliver/Getty Images
Ne pretiravajte, da se vam tek ne priskuti in si ne nakopljete poškodb. FOTO: Guliver/Getty Images

Tek je zadnjih nekaj let in, vse več tekačev je mogoče opaziti v parkih in drugod, kjer je vsaj malo zelenja oziroma so tekaške proge. Mnogi, ki si na ta način poskušajo povrniti kondicijo, pogosto modrujejo, da za tek res ne potrebuješ učitelja, vaditelja, pač natakneš trenirko, obuješ superge in – tečeš.

Napaka: večina začetnikov ne pozna tehnike teka in se v to spustijo s pretiranim tempom in napačno opremo, s čimer tvegajo poškodbe. Pa še motivacija spusti, če ne dosežemo zastavljenega cilja. Zato naj bo začetek ukvarjanja s tekom oziroma katero koli športno aktivnostjo postopen. Rekreativni tek naj bo zmeren, nikakor naj ne bo vir nelagodja ali stresa, saj bomo sicer hitro superge vrgli v kot. Zavedati se moramo, da si želimo povrniti mišično moč, tega pa se ne da čez noč.

Pomembna je podpora bližnjih, pa seveda tistih, s katerimi bomo vadili, če smo del skupine – v tem primeru moramo biti tudi sami podpora drugim. Mnogi neradi vadijo sami, v družbi drugih se bodo prej odpravili na trening, skupinska vadba je odlična tako s psihološkega kot družabnega vidika. Če si omislite trenerja, se boste naučili še pravilne tehnike teka in dihanja.
In kako naj bi bil videti tekaški trening?

Nekateri so aktivni vse leto, druge na prosto zvabijo šele višje temperature. FOTO: Guliver/Getty Images
Nekateri so aktivni vse leto, druge na prosto zvabijo šele višje temperature. FOTO: Guliver/Getty Images

Najprej potrebujemo opremo, majico, trenirko in superge, ki naj bodo za tek, seveda. Preden se zapodimo v naravo, moramo narediti nekaj vaj, da se razgibamo, ogrejemo, šele potem začnemo teči. Če smo popolni začetnik, začnemo z intervali: na začetku hodimo, hoja naj bo hitra, živahna, da se nam poviša utrip.

Po na primer desetih minutah začnemo teči, minuta ali dve bosta dovolj za začetek, nato spet hodimo. Pa kaj, če smo bolj po polžje, hitrost in vzdržljivost bosta prišli z redno vajo. Naslednji teden podaljšamo za minuto, naslednji teden še za malo dlje in kmalu bomo sposobni zdržema teči pol ure skupaj. Po končanem teku oziroma hoji se ohladimo, in sicer z razteznimi vajami in podobnimi, ki spodbujajo regeneracijske procese, da bi si telo opomoglo do naslednjega treninga.


Če niste presedeli le zime, ampak nekaj let, se pred prvim tekom posvetujte z zdravnikom, ki bo po potrebi opravil krvne preiskave (sladkor, holesterol, železo), preveril pritisk in srce ter vam svetoval, ali vašemu telesu morda česa primanjkuje in kaj spremeniti, da boste ohranili zdravje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije