RAZSTRUPLJANJE

Poletni detoks

Lubenica spodbuja delovanje ledvic, kopriva čisti kri in stimulira delovanje črevesja, barvite solate bodo zagotovile obilo antioksidantov.
Fotografija: Z lubenico bomo telo obenem preskrbeli še z vodo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z lubenico bomo telo obenem preskrbeli še z vodo. FOTO: Guliver/Getty Images

Da bo res dobro deloval, moramo organizmu občasno privoščiti razstrupljanje, ga očistiti škodljivih snovi. Ni treba segati po vnaprej pripravljenih sredstvih, v tem letnem času imamo na voljo veliko živil. Denimo lubenico, ki vsebuje velike količine L-citrulina, aminokisline, ta se v telesu spremeni v aminokislino l-arginin, ki iz telesa odpravlja amonijak in druge škodljive snovi. Je tudi dober vir kalija, ki podpira delovanje ledvic, in je velika pomoč pri čiščenju organizma, ker vsebuje veliko vode, se bomo z njo v poletni vročini odžejali in se morda znebili kakšnega kilograma.

Za poletno razstrupljanje organizma je izvrsten čaj iz koprive. Ta naravno spodbuja telo k čiščenju in deluje protivnetno. Koprivni čaj pozitivno vpliva na trebušno slinavko, pomaga nižati raven sladkorja v krvi ter čisti kri, stimulira delovanje črevesja, čisti sečne poti in krepi imunski sistem.


Koprivni čaj čisti kri, stimulira delovanje črevesja in krepi imunski sistem. FOTO: Guliver/Getty Images
Koprivni čaj čisti kri, stimulira delovanje črevesja in krepi imunski sistem. FOTO: Guliver/Getty Images
Privoščite si solate iz različnih vrst zelenjave, s katerimi boste telo preskrbeli z antioksidanti. Če je le mogoče, izberite čim bolj mlade rastline, ki so najbolj polne hranil in še lažje za prebavo. In ne pozabite na barve, naj bo čim bolj pisano. Solato začinite s hladno stiskanim oljem, bučnim ali oljčnim, dodajte malo limonovega soka ali žlico jogurta. Tudi z rdečo peso bomo zaužili kup antioksidantov in vitaminov pa kalcij in železo. Ne le kuhano ali pečeno, rdečo peso lahko uživamo tudi presno. V blenderju zmeljemo svežo rdečo peso, koren, jabolko, in če vam je všeč okus, pol stebla zelene, dodamo žličko medu in nekaj kapljic limonovega soka.

Z rdečo peso bomo zaužili kup vitaminov in mineralov. FOTO: Guliver/Getty Images
Z rdečo peso bomo zaužili kup vitaminov in mineralov. FOTO: Guliver/Getty Images
Ker je meso težko za prebavni trakt, si vsaj enkrat na teden privoščite obrok brez njega, na krožniku naj bodo raje zelenjava in stročnice, pa polnozrnate testenine ali riž in različne vrste kaše, od ajdove do prosene. In ne pozabite na gibanje: tudi z znojenjem izločamo strupe iz telesa. Namesto da bi sedeli pred televizorjem, telovadite, ni treba v fitnes, pojdite na sprehod, najraje v park, gozd, igrajte badminton, kolesarite. Če ste ob vodi, jo kar najbolj izkoristite in plavajte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije