ZAŠČITNA SREDSTVA

Počitnice brez mrčesa in drugih nadlog

Že pred odhodom na oddih poskrbimo za zaščitna sredstva pred soncem in mrčesom ter se pozanimamo, kako ravnati po srečanju z meduzo.
Fotografija: Počitniške dni nam lahko pokvarijo nadležne žuželke. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Počitniške dni nam lahko pokvarijo nadležne žuželke. FOTO: Guliver/Getty Images

Da bo poletni oddih minili brez težav in nepotrebnih zdravstvenih tegob, je treba na to pomisliti že pred odhodom. Poskrbeti je treba za ustrezno zaščito pred sončnimi opeklinami ter se v največji vročini zadržati v senci, sicer pa moramo kožo ustrezno zaščititi – z dolgimi zračnimi oblačili in klobukom oziroma na dele gole kože nanesti ustrezno kremo z dovolj visokim faktorjem in filtrom za zaščito pred UVA- in UVB-žarki. Ne pozabimo niti na oči, omislimo si kakovostna sončna očala.

Ob piku meduze takoj ukrepamo

Poleti na nas prežijo tudi druge zdravstvene nevšečnosti, zato je treba v potovalno torbo dodati zaščito pred piki in ugrizi žuželk in drugega mrčesa. Na nas lahko prežijo male nevarnosti tako na kopnem kot v vodi. Res ni prijetno, če nas opeče meduza ali če stopimo na morskega ježa. Načeloma v Jadranskem morju, kamor se na počitnice odpravlja velika večina Slovencev, strupenih rib ni.

Se pa tisti, ki se odpravljajo v severni Jadran, vsekakor morajo pripraviti na to, da jih lahko oplazi meduza. Na koži se pojavijo oteklina, rdečina, srbenje in pekoče bolečine. Ker lahko človek zaradi sistemskih reakcij po oplazenju nekaterih večjih in bolj strupenih vrst umre v nekaj minutah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da takoj ukrepamo, če se nam to zgodi. »Po dotiku je treba takoj zapustiti vodo, poškodovani predel sprati najprej z morsko vodo, nato pa z raztopino jedilnega kisa ali 40- do 70-odstotno raztopino alkohola, da se strup inaktivira. Lovke je treba posuti s kuhinjsko soljo in jih s pinceto čim prej odstraniti. Prizadete kože se ne sme drgniti, po potrebi je treba uporabiti sredstva proti bolečinam in alergiji in v hujših primerih obiskati zdravnika.«

Ne pozabimo na repelente

Piki čebel, os, sršenov, škorpijonov, stonog in komarjev so sicer boleči, nevarni pa le, če nas žival piči v usta ali žrelo oziroma če je posameznik na pik alergičen. Na NIJZ svetujejo, da v naravi uporabljamo kozarce ali pijmo po slamici, saj so piki pogosti, ko s sadjem, medom ali marmelado pogoltnemo oso ali pa jo spijemo s pijačo vred. Po piku v usta ali žrelo ukrepamo tako, da dajemo na vrat, brado in usta hladne obkladke in takoj poiščemo zdravniško pomoč. K zdravniku gremo tudi pri znakih alergije: obsežna oteklina na predelu pika, izpuščaj, otekanje obraza in vratu, zoženost grla, piskanje v pljučih in oteženo dihanje, slabost in bruhanje, omotičnost, izguba zavesti.

Nujna je zaščita proti komarjem, saj je teh ob jezerih in rekah pa tudi na obali veliko. Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo s svetlimi oblačili, s katerimi je pokrite čim več kože, klopi pa so na njih dobro vidni. Namažemo se z repelentom, katerega vonj odganja klope. Oblačila, v katerih smo se zadrževali zunaj, po prihodu domov slečemo, natančno pregledamo celotno površino kože vključno z lasiščem, se okopamo ali oprhamo z milom ter si oblečemo sveža oblačila.

Bodice morskega ježa

Če stopimo na ježka, na NIJZ svetujejo, da bodice takoj odstranimo ali obiščemo zdravnika, da bo to storil. »Odstranite jih s pinceto, če pa jih ne morete, si lahko pomagate z obkladki iz alkoholnega kisa. Če nikakor ne gre, raje obiščite zdravnika, da jih bo odstranil, če bo treba, celo z rezom. Rane potem spirajte in mažite s kremo, ki vam jo predpiše zdravnik.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije