Predstavitvena informacija

Pet znakov, da ste dehidrirani  

Objavljeno 23. julij 2018 08.35 | Posodobljeno 23. julij 2018 08.38 | Piše: P. I.
Ste vedeli, da več kot dve tretjini našega telesa sestavlja voda? Ker je ključna za naše delovanje, toliko bolj občutimo njeno pomanjkanje.  
FOTO: Thinkstock
Voda opravlja življenjske funkcije, kot so uravnavanje telesne temperature, prenos informacij, odnašanje škodljivih snovi, spodbujanje obrambne sposobnosti telesa, vlaženje sluznic; ima vlogo pri presnavljanju in absorpciji, je mazivo za sklepe in glavna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Z dihanjem, potenjem in urinom jo izgubljamo, zato moramo za nemoten potek procesov v telesu vsak dan spiti veliko tekočine. Kako vemo, kdaj smo je spili premalo?
Za nemoten potek procesov v telesu in ohranjanje ravnovesja mineralov v njem moramo vsak dan spiti veliko tekočine. K temu bodo pripomogli tudi osvežilni funkcionalni napitki REfresh z okusom ter vitamini in minerali.
Žeja
Prvi in najočitnejši znak dehidracije je žeja. Kadar imate suha usta in čutite, da vam zmanjkuje sline, spijte kozarec vode. Prav tako preizkusite občutek lakote – spijte kozarec vode in morda boste ugotovili, da ste v resnici žejni. Odrasla oseba naj bi spila dva do tri litre tekočine na dan. Imejte jo vedno pri roki.
Utrujenost in glavobol
Voda je glavna sestavina krvi. Kadar smo dehidrirani, se ta koncentrira in teče počasneje, zaradi česar se zmanjšata krvni pritisk in količina kisika v njej. Postanemo utrujeni in dobimo glavobol; v skrajnem primeru nas lahko doletita omotica in izguba zavesti.

image
FOTO: Thinkstock

Temen urin in zaprtje
Ledvice so prvi organ, ki ga prizadene dehidracija. Zaradi nje varčujejo z izločanjem vode in koncentrirajo urin; v najslabšem primeru ga celo nehajo proizvajati. Urin temnejše barve je odraz koncentracije odpadnih snovi in znak dehidracije. Ta povzroča tudi zaprtje, saj črevo iz hrane počrpa vso vodo. Če ste hidrirani, je vaš urin brezbarven in z zaprtjem nimate težav.

Mišični krči
Poznate tisto krčevito bolečino v mišicah? Ta nastane zaradi prevelike izgube tekočine ob fizičnem naporu ali premajhnega vnosa tekočine v telo, zaradi česar je porušeno ravnovesje elektrolitov. Pomemben mineral za delovanje mišic je magnezij. Nadomestite izgubljeno tekočino ter obnovite zalogo magnezija z vodo REfresh Active z naravnim okusom limone in limete.

image
FOTO: Thinkstock

Ste danes že pili vodo? Poskrbite za hidratacijo in okrepitev svojega organizma z vodo z naravnim okusom ter vsebnostjo vitaminov in mineralov REfresh. Na voljo v različicah Active, Immune in Antioksidant na prodajnih mestih Petrol (bencinski servisi, okrepčevalnice Fresh, mestne trgovine HopIN).


image
FOTO: Petrol
Deli s prijatelji