DOKAZI

Pet neobičajnih znakov nadpovprečne inteligence

Znanstveniki trdijo, da je stopnjo inteligence mogoče določiti tudi na podlagi stvari, ki na prvi pogled z njo nimajo veliko skupnega.
Fotografija: Testi niso edini, ki pričajo o nadpovprečni inteligenci. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Testi niso edini, ki pričajo o nadpovprečni inteligenci. FOTO: Thinkstock

Različni testi niso edini, s katerimi je mogoče določiti stopnjo inteligence. Znanstveniki so namreč odkrili zanimive znake, ki pričajo o tem, da ste nadpovprečno inteligentni.

Vas je mama rodila v svojih tridesetih?

Ena od britanskih raziskav je našla povezavo med starostjo mame in inteligenco otroka. In sicer so tisti, ki jih mame rodijo v tridesetih, so običajno inteligentnejši od onih, ki so na svet prijokali tedaj, ko so bile njihove mame v dvajsetih ali štiridesetih letih.

Ste znali zgodaj brati?

Znanstveniki z univerze Edinburg in s Kraljevega kolidža v Londonu so leta 2000 izvedli študijo. V njej so sodelovali dvojčki in izvajalci so zaključili, da je tisti, ki je znal prej brati, inteligentnejši od brata ali sestre, ki je s tem malo počakal.

Imate veliko zadnjico?

Zdi se, da so ženske z večjo zadnjico inteligentnejše od tistih z manjšo. Do tega spoznanja so se dokopali na univerzah Pittsburgh in Kalifornija, kjer so znanstveniki zaključili, da so ženske z večjo zadnjico na splošno bolj zdrave in tudi inteligentnejše.

Ste duhoviti?

Na univerzi Mexico so strokovnjaki dokazali, da so duhoviti ljudje inteligentnejši od onih, ki se ne znajo šaliti. V namen študije so preverjali inteligenčni kvocient 400 študentov, ki so morali napisati besedilo za strip. Zgodba tistih z višjim inteligenčnim količnikom je bila zabavnejša od zgodbe študentov brez smisla za humor.

Imate malo prijateljev, a te dobre?

Če gre verjeti evolucijskim psihologom, imajo posamezniki z ozkim krogom dobrih prijateljev višji inteligenčni količnik od onih, ki imajo veliko prijateljev ter tudi od tistih, ki so največkrat osamljeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije