ZDRAVO

Osem s polifenoli najbogatejših živil in zakaj bi jih morali čim pogosteje jesti

Artičoke, jagodičevje in tudi temna čokolada so prava zakladnica snov, ki v telesu igrajo zaščitno vlogo.
Fotografija: Z uravnoteženo, s sadjem in zelenjavo bogato prehrano organizem prejme tudi polifenole. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Z uravnoteženo, s sadjem in zelenjavo bogato prehrano organizem prejme tudi polifenole. FOTO: Thinkstock

Glede polifenolov je znanost poenotena: to so za človeka zelo zdrave snovi. Kaj sploh so, kako učinkujejo na telo in katera živila jih imajo največ?

Kaj so polifenoli?

»To so snovi v nekaterih rastlinah, znanost pa jim zadnja leta posveča veliko pozornosti. Zlasti njihovemu vplivu na zdravje,« pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Summer Yule. Obstaja veliko vrst polifenolov (do sedaj jih je odkritih več kot 8000 ), najbolj znani pa so flavonoidi, ki so v jagodičevju.

Zakaj so dobri?

Redno uživanje z njimi bogate hrane manjša verjetnost nekaterih kroničnih obolenj (bolezni srca in ožilja ter za sladkorno bolezen), raka in prezgodnje smrti. Leta 2013 so v publikaciji The Journal of Nutrition objavili rezultate raziskave, ki je našla jasno povezavo med uživanjem polifenolov in 30-odstotno manjšo umrljivostjo med starejšo populacijo. A kot opozarja JeJe Noval, gostujoča profesorica na univerzitetni šoli Loma Linda, niso le polifenoli zaslužni za pozitivne učinke: »Gre za kombinacijo teh in drugih v živilih rastlinskega izvora prisotnih hranljivih snovi, ki ima opazne preventivne učinke.«

Koliko polifenolov na dan?

V bistvu ni priporočila, ki bi določalo na dan zaužito količino polifenolov, saj ne gre za telesu nujno potrebne snovi. Namesto da bi se osredotočali na količino, je priporočljiva uravnotežena prehrana z veliko različnega sadja in zelenjave. Na takšen način je telesu mogoče zagotoviti vse, kar potrebuje za zdravje in dobro delovanje.

Katera so s polifenoli najbogatejša živila?

Temna čokolada: V štirih koščkih temne čokolade je do 1664 miligramov polifenolov, zato ste se z njo povsem upravičeni posladkati. Le ne pretiravajte in izberite čim temnejšo različico te sladice.

Lešniki: Vsi oreščki vsebujejo polifenole, a s 495 miligrami na pest prednjačijo lešniki, sledijo jim ameriški orehi (pekan) in mandlji.
 
Češnje: To, da ti sadeži pripomorejo k boljšemu spancu in dobri prebavi, že veste, a bogati so tudi s polifenoli. V 240 gramih češenj jih je 274 miligramov, temnejše sorte jih imajo več kot svetlejše.

Artičoke: Z 260 miligrami polifenolov na skodelico so upravičeno na tem seznamu.
 
Jagode in drugo jagodičevje: Ima 235 miligramov polifenolov na skodelico. Nabirajte gozdne ali organsko vzgojene jagode, saj so tiste iz množične pridelave med s pesticidi najbolj obremenjenimi sadeži.

Kava: Odlična novica! V skodelici jutranje (ali popoldanske) kave je kar 214 miligramov teh antioksidantov. A le, če ji ni dodanega sladkorja ali mleka, saj različni dodatki znatno znižajo količino v njej prisotnih polifenolov.
 
Rdeče grozdje: Ne samo to, tudi iz njega pridelano vino. Medtem ko je v skodelici rdečega grozdja 169 miligramov polifenolov, se jih v kozarčku rdečega vina skriva 101 miligramov.

Špinača: Skodelico sveže dodajte solati in jo obogatite z 119 miligrami polifenolov ter še z veliko drugimi vitamini in minerali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije